K̆OLXURİ Ç̆ARALEPE-LAZİSTANÎ YAZILAR

Dünya üzerinde hangi milletin evlâtları, vatansever olmayı dînine / ideolojisine aykırı görür? Var mı senden başka? Var mı söyle bana.
Bu haber 2015-09-07 22:43:13 eklenmiş ve 983 kez görüntülenmiştir.

K̆OLXURİ Ç̆ARALEPE-LAZİSTANÎ YAZILAR

 

1. Lazuri-Margaluri/Lazistaniş-Margalyaş, Kurduli/Kurdistaniş mesele/problemi xvala nena do k̆ult̆urişi mesele va ren. Minobaşi, renobaşi, oktalaşi, do dixaşi mesele ren.

 

Laz-Margal/Lazistan-Margalya, Kürd/Kürdistan sorunu sadece dil ve kültür meselesi değildir. Kimlik, var olma, yönetim ve toprak meselesidir.

 

Kemalist̆i faşisti Turkia Geulva Lazistanis, Oçildre Kurdistanis maişgale ren. Faşisti Kartvelist̆i Okortule Yulva Lazistanis, Margalyas maişgale ren. K̆olxida sum noʒ̆ileşa ok̆orteri ren do işgalis eʒ̆aleri ren. Kurdistani 4 noʒ̆ileşa ok̆orteri ren do işgalis eʒ̆aleri ren. K̆olonepesti ar st̆at̆u aqven mara malesefi/mu p̆at̆i ren ki Kurdistanis, Lazistanis do Margalyas ar k̆olonişi st̆at̆uti va uğun do doloxeni ar k̆oloni renan.

 

Kemalist faşist Tc Batı Lazistan'da, Kuzey Kürdistan'da işgalcidir. Faşist Kartvelist Gürcistan Doğu Lazistan'da, Margalya'da işgalcidir. Kolkhida 3 parçaya bölünmüş durumdadır ve işgal altındadır. Kürdistan 4 parçaya bölünmüştür ve işgal altındadır. Kolonilerin bile en azından bir statüsü olur ama maalesef Kürdistan'ın, Lazistan'ın ve Margalya'nın bir koloni statüsü bile yoktur ve birer iç sömürgedirler.

 

2. Önce Laz-Margal/Kolkh ol. Diğer kimlikler kaçmıyor, özgürleştikten sonra da olursun, dâvâsını güdersin. Fakat Laz-Margal/Kolkh olmazsan, asla özgürleşemezsin. Asla.

 

İrişen ʒ̆oxle Lazi-Margali/K̆olxi iqvi. Majurani minobape va imt̆en, oxoşkveri iqvaş k̆uleti iqve, dava skanis goqup. Mara Lazi-Margali/K̆olxi va iqvana, p̆ot̆e oxoşkveri va iqve. P̆ot̆e.

 

İlhamuri odude : İbrahim Sediyani

 

3. Dünya üzerinde hangi milletin evlâtları, vatansever olmayı dînine / ideolojisine aykırı görür? Var mı senden başka? Var mı söyle bana.

 

Kianas na ren namu milletişi/xalk̆işi skirepe, dobadonamqoroperi/vatanperveri/p̆at̆riot̆i oqopumu dini/religia / ideoloji muşişa mualifi z̆irops? Reni skaniş met̆a? Reni ar domiʒ̆vi.

 

İbrahim Sediyani

 

4. İster İslamcı ol, ister Hıristiyancı ol, ister Sosyalist ol, ister Demokrat ol, ister Liberal ol, her ne olursan ol ama önce Laz-Margal/Kolkh ol. Önce Lazistan-Margalya ve Kolkhida vatanseveri ol. Lazistan-Margalya ve Kolkhida vatanseveri olmazsan hiçbir şer olamazsın, sadece kimliğini kaybetmiş bir köle olursun.

 

Ginon İslamist̆i iqvi, ginon Xiristiyanist̆i iqvi, ginon Sosyalist̆i iqvi, ginon Demokrat̆i iqvi, ginon Liberali iqvi, mutxanion iqvi mara irişen ʒ̆oxle Lazi-Margali/K̆olxi iqvi. İrişen ʒ̆oxle Lazistaniş-Margalyaş do K̆olxidaş dobadonamqoroperi/p̆at̆riot̆i iqvi. Lazistaniş-Margalyaş do K̆olxidaş dobadonamqoroperi va iqvana çkar mutu va iqve, arxvala minoba muşi gondineri ar kôle/moinale iqve.

 

İlhamuri Odude : İbrahim Sediyani

 

5. 60 yıl boyunca hiç farketmedin mi? Solculaştıkça-Sosyalistleştikçe Kemalistleştin-Kartvelistleştin, Dîncileştikçe Selefîleştin. Oysa sadece Laz-Margal/Kolkh olmayı seçseydin, özgürleşecektin. Önce kendin olacaksın, kendin olmazsan hiçbir şey olamazsın. Kendin olmazsan sadece onursuz bir köle olursun. Vatansever olacaksın, vatanını seveceksin, başkası olmayacaksın.

 

60 ʒ̆anas çkar oxogaʒ̆onui? Muk̆o İk̆vazalina-İsosyalist̆ina ek̆o İkemalist̆i-İkartvelist̆i, muk̆o İmadinina/İmareligina ek̆o İselefisti-İkartvelist̆i. Mara Lazi-Margali/K̆olxi iqveret̆ik̆oni, oxoşkveri iqvagint̆u. İrişen ʒ̆oxle dudi/ti skani iqvaginon, ti skani va iqvina çkar mutu va iqve. Ti skani va iqvina arxvala uonuroni ar moinale/kôle iqve. Dobadonamqoroperi/Vatanperveri/P̆atriot̆i iqvaginon, dobadona skani qoropaginon, çkva mitxani va iqvaginon.

 

İlhamuri odude : İbrahim Sediyani 

 

6. Bir olan Allâh, senden yana. 3 büyük dîn, senden yana. 4 kutsal kitap, senden yana. Fakat yine de kölesin. Çünkü sen senden yana değilsin. Çünkü sen Laz-Margal/Kolkh olmuyorsun. Çünkü sen Lazlığı-Margallığı/Kolkhluğu sevmiyorsun. Çünkü sen kendin olmayı istemiyorsun. İşte onun için sen onursuz bir kölesin.

 

Ar na ren Ğormotik/Ellak, si gokaçaps/(skaniş k̆ele ren). 3 didi dini/religia, si gokaçaps/(skaniş k̆ele ren). 4 xvameri ketabi/ʒ̆igni, si gokaçaps/(skaniş k̆ele ren). Mara si xoloti kôle/moinale re. Çunki/Muşenda si dudi/ti skani va okaçap/(si ti/dudi skaniş k̆ele va re). Çunki si Lazi-Margali/K̆olxi va iqve. Çunki si Lazoba-Margaloba/K̆olxoba va qorop. Çunki si ti skani oqopumu va ginon. Edo emuşeni uonuroni/(, uk̆arakteroni, uexlak̆oni) ar moinale re.

 

İlhamuri odude: İbrahim Sediyani

 

7. Evden çık, okuldan çık, camiden çık, kiliseden çık, kütüphaneden çık. Bir dağın tepesine çık ve aşağı bak. Ne görüyorsun? Üç parçaya bölünmüş bir ülke. Üç parçaya bölünmüş Kolkhida. Çünkü senin vatanın sahipsiz, kimsesiz. Senin dilin sahipsiz, ölümün eşiğinde. Faşist resmi ideolojiler seni kör ve sağır etmiş. Lazistan olmuş Doğu Karadeniz ve Acara. Mankurtlaşmışsın, kendi kendinin ve halkının düşmanı olmuşsun. Kimliğini inkar ediyorlar, vatanını inkar ediyorlar, dilini inkar ediyorlar, dilini öldürüyorlar, tabiatını yok ediyorlar, sana ait neyin varsa onu senden alıyorlar. Çunki sen sesini çıkarmıyorsun, her şeyi olduğu gibi kabullenmişsin.

 

Oxorişen gamaxti, mektebişen/sk̆olaşen gamaxti, cameşen gamaxti, k̆ilisaşen/ek̆lesiaşen gamaxti, ketapxanaşen/oʒ̆ignaleşen gamaxti. Ar germaşi dudişa keşaxti do ʒ̆ale mendaʒ̆k̆edi. Mu z̆irop? Sum noʒ̆ileşa ok̆orteri ar dobadona. Sum noʒ̆ileşa ok̆orteri ar K̆olxida. Çunki dobadona skani umance ren, umiteli ren. Nena skani umance ren, şuri şvanups/(ğuraş medginobas keʒ̆aleren). Faşisti resmiuri/ofiʒialuri ideolojepek utole do dura dogoxaderen. Lazistani iqveren Yulva Zuğauça do Aç̆ara. İmank̆urtere, dudi skanişi do xalk̆i skanişi mt̆eri iqvere. Minoba skani moivarupan, dobadona skani moivarupan, nena skani moivarupan, nena skani oğurinapan, tabiati/nat̆ura skani mek̆arbupan, mu giğunna eya goʒ̆agimenan/goʒ̆agiğapan. Çunki xonari va eşime, k̆arta mutxani k̆abuli doqvere.

 

İlhamuri odude: İbrahim Sediyani

 

8. Lazları-Margalları/Kolkhları devletler değil, ideolojiler köleleştirdi. Lazlar Kemalizmin-Türkçülüğün kölesi oldu, Margallar Kartvelizmin kölesi oldu. İdeolojiler vatansever olmana engel değil. Her ne olursan ol ama mutlaka vatansever ol. Vatansever olursan kendin olursun, o zaman vatanını da, dilini de,  sana ait olan her şeyi de kurtarırsın.

 

Lazepe-Margalepe/K̆olxepe devletepek/oxenʒalepek var, ideolojepek domoinalu/(moinale doqu). Lazepe Kemalizmişi-Turkist̆obaşi moinale iqu, Margalepe Kartvelizmişi moinale iqu. İdeolojepek dobadonamqoroperi/p̆at̆riot̆i oqopumus va golagidgitups. Mutxanion iqvi mara muak̆k̆ak̆ dobadonamqoroperi iqvi. Dobadonamqoroperi iqvana ti skani iqve, em oras dobadona skaniti, nena skaniti, mu na giğun iri mutxaniti komoşletinap.

 

İlhamuri odude: İbrahim Sediyani

 

9. "Adalet mücadelesi" yerine "iktidar mücadelesi" verildiği için, dünün mazlumları bugünün zalimi oldular, bugünün mazlumları da yarının zalimi olacaklar. Başka ne beklenir ki? Gaye "adalet" değil "iktidar" ise, başka türlü bir sonuç beklenebilir mi?

 

''Adaletişi mucadele'' vardo ''iktidarişi/xeʒ̆elaşi mucadele'' na ixvenen şeni, ğomaneri mazlumepe amdğaneri zalimepe iqves, amdğaneri mazlumepeti ç̆umenşi zalimepe iqvasunonan. Çkva mu iqvasunon ki? Zori ''adaleti'' var ''iktidari'' renna, çkva mutu iqveni/(çkvaneri ar çodina iqveni?)?

 

İbrahim Sediyani

 

10. Millî mücadele “adalet mücadesi”dir, ideolojik mücadele ise “iktidar mücadelesi”dir. İdeolojik mücadele için vatansever olmaktan vazgeçme. Vatansever olursan ideolojik mücadelen anlam kazanır.

 

Milliuri/Naʒialuri mucadele ''adaletişi mucadele’’ ren, ideolojiuri mücadele ''iktidarişi mucadele'' ren. İdeolojiuri mücadele şeni dobadonamqoroperi oqopumu mo naşkume. Dobadonamqoroperi iqvana ideolojiuri mucadele gak̆imeten.

 

İlhamuri odude: İbrahim Sediyani

 

11. Millî ahlâk için önemli olan "haklı olmak"tır; ideolojik kişilik için önemli olan ise haklı olmak değil "haklı çıkmak"tır.

 

Milliuri/Naʒialuri exlak̆i şeni muimi na ren "hak̆k̆oni oqopumu" ren, ideolojiuri k̆oçinoba şeni muimi na ren hak̆k̆oni oqopumu var "hak̆k̆oni gamaxtimu" ren.

 

İbrahim Sediyani

 

12. "İdeolojik mücadele" halkımıza musallat olan bir musibettir. "Millî mücadele" ise halkımızı kurtuluşa ve özgürlüğe kavuşturacaktır. "Millî mücadele" en kutlu davan olmalı, vatansever olman en kutlu davan olmalı. Asla vatansever olmaktan korkma, ne kadar vatansever olursan o kadar özgür olursun. Yaşasın eklektik Lazistan-Margalya/Kolkhida vatanseverliği. Yaşasın Laz-Margal/Kolkh kalma mücadelemiz.

 

"İdeolojiuri mucadele" xalk̆i çkinişa na konadagen/(bela na nikten) ar musibeti/bela ren. "Milliuri/Naʒialuri" mücadele xalk̆i çkini moşletinasunon do oxoşkveri qvasunon. "Milliuri/Naʒialuri" mucadele/ocedelu irişen xvameri dava giğut̆asunon, dobadonamqoroperi oqopumu irişen xvameri dava giğut̆asunon. P̆ot̆e dobadonamqoroperi oqopumuşen mo gaşkurinet̆as, muk̆o dobadonamqoroperi iqvana ek̆o oxoşkveri iqve. Skidas ok̆umʒxveri  Lazistaniş-Margalyaş/K̆olxidaş dobadonamqoropoba. Skidas Lazi-Margali/K̆olxi doskiduşi mucadele çkini.

 

İlhamuri odude: İbrahim Sediyani  

 

13. "İktidar mücadelesi" değil, "adalet mücadelesi" verilmelidir. "Adalet mücadelesi" zûlmü ortadan kaldırır, "iktidar mücadelesi" ise sadece zalimin ismini değiştirir.

 

"İktidarişi mucadele" var, "adaletişi mucadele" meçamu unon/(meçamuşi voret). "Adaletişi mucadele" zulumi doçodinaps, "iktidarişi mucadele" arxvala zalimişi coxo doktiraps.

 

İbrahim Sediyani 

 

14. Bir zûlüm sistemini, başka bir zûlüm sistemi kurmak için ortadan kaldırmaya çalışmak yanlıştır.

 

Ar zulumiş sistemi, çkva ar zulumiş sistemiş gedginu şeni oçodinuşa oçalişu/oxandu xilafi ren.

 

İbrahim Sediyani

 

15. İnsanlara zûlmederek zalim bir yönetime karşı mücadele edilmez.

 

K̆oçepes zulumi xveneri zalimi ar oktala k̆ala mücadele/ocedelu va ixvenen.

 

İbrahim Sediyani

 

16. Haklı olmak, haksızlık yapma hakkı vermez.

 

Hak̆k̆oni oqopumu, uhak̆k̆obaş/(p̆at̆obaş) oxvenuşi hak̆k̆i va meçaps.

 

İbrahim Sediyani

 

17. “Kutlu” bir dâvânın “putlu” mücadelesi olmaz.

 

"Xvameri" ar davaşi "putoni" mucadele va iqven.

 

İbrahim Sediyani

 

18. Uğruna mücadele edilen dâvânın “hak” olması, tek başına yetmemektedir; bunun yanında, verilen mücadelenin de “pak” olması gereklidir.

 

Mucadele na ixvenen davaşi "hak̆k̆i" oqopumu, arxvala va dubağun; amuş met̆a na ixvenen mucadeleti "paği" oqopumu unon/(paği oqopumuşi ren.).

 

İbrahim Sediyani

 

19. Geri kalmış ülkelerde, "ünlü" olmak ile "aydın" olmak aynı şey sanılıyor. Her aydın "ünlü" olamıyor ama her ünlü otomatikmen "aydın" oluyor.

 

Kok̆onaleri dobadonepes, "meşuri/çinoperi" oqopumu k̆ala "gamantaneri" oqopumu artneri oxiʒ̆onen. K̆arta gamantaneri "meşuri" va iqven mara k̆arta meşuri ot̆omat̆ik̆uri/(ot̆omat̆ik̆uro) "gamantaneri" iqven.

 

İbrahim Sediyani 

 

20. Türkiye vatanseverliği, Gürcistan vatanseverliği açıktır ki, ırkçılık ve faşizmdir. Çünkü Aliya’nın da işaret ettiği gibi, “kendi halkını sevmekten çok başkalarından nefret eder, başkalarının mülkü olan şeyi ister. Kendisine ait olanı savunmaz, kendisine ait olmayanı da ister.”

 

İlhamuri odude: İbrahim Sediyani

 

 

21. Örneğin Türkiye vatanseveri iseniz, TC’nin Kuzey Kürdistan ve Batı Lazistan’daki tahakkümünü, Türkçe resmî dil iken Kürtçe ve Lazca anadilde eğitim hakkının dahi olmayışını, bu coğrafyada sırf Türkçe değil diye 12 bin 211’i köy ismi olmak üzere 28 bin yer isminin zorla, masabaşında değiştirilip onlara uyduruk Türkçe isimler verilmiş olmasını, milyonlarca Kürt, Laz, Çerkes, Arap, Ermenî, Gürcü çocuklarına yıllarca okullarda “Ne mutlu Türküm diyene”, “Varlığım Türk varlığına armağan olsun” dedirtilmesini savunmak zorundasınız. Bütün bu zûlümleri savunmazsanız ve bir de karşı çıkarsanız, zaten Türkiye vatanseveri olamazsınız. Türkiye vatanseveri olmak demek, otomatikmen faşist olmak demektir.

 

Eğer Gürcistan vatanseveri iseniz, Gürcistan’ın Doğu Lazistan, Margalya ve Svaneti’deki tahakkümünü, Gürcüce resmi dil iken Lazca, Margalca ve Svancanın anadilde eğitim hakkının dahi olmayışını, Lazcanın-Margalcanın, Svancanın Gürcücenin bir dialekti !!! olduğunu, Lazların-Margalların ve Svanların Gürcülerin bir boyu !!! olduğunu savunmak zorundasınız. Bütün bu zûlümleri savunmazsanız ve bir de karşı çıkarsanız, zaten Gürcistan vatanseveri olamazsınız. Gürcistan vatanseveri olmak demek, otomatikmen faşist olmak demektir.

 

İmdi, bir elinizi vicdanınıza, bir elinizi de imân ettiğinizi söylediğiniz kutsal kitabın üzerine koyarak cevap veriniz: Aynı şey, Lazistan-Margalya/Kolkhida vatanseverliği için de söylenebilir mi?

 

İlhamuri odude: İbrahim Sediyani

 

22. Laz-Margal/Kolkh vatanseverliğinin, başkalarına ait bir toprak parçasını işgal etme amacı var mıdır?

 

     Utanmadan “ırkçılık” olarak nitelediğiniz Laz-Margal/Kolkh vatanseverliğinin, Türkler’in, Kartvellerin anadillerini yasaklama, onlara zorla Lazca-Margalca öğretme gibi bir hedefi var mıdır?

 

     Hiçbir edep ve hâyâ duygusu taşımadan Türkiye ve Gürcistan vatanseverlikleri ile ile aynı kefeye koyduğunuz Laz-Margal/Kolkh vatanseverliğinin, Türk ve Kartvel köylerinin ve şehirlerinin isimlerini zorla değiştirip onlara Lazca-Margalca isimler verme gibi bir gayesi var mıdır?

 

     Tamamen başkalarına ait toprak parçasını elinde tutma, başkalarına ait dilleri yasaklayıp halkını asimile etme ve böylece boyunduruğu altına alma gibi ırkçı ve faşist temeller üzerine kurulu Türkiye ve Gürcistan vatanseverliği, bu şovenist ülkülerden bir tanesine bile sahip olmayan, sadece ve sadece kendi gaspedilmiş olan haklarını geri almak ve etrafındaki diğer halklarla “eşit kardeşler olmak” mücadelesi veren, bu insanî, fıtrî ve hatta ilahî gayeden başka hiçbir gayesi olmayan Laz-Margal/Kolkh vatanseverliği ile aynı kefeye koymak, nasıl bir akıl, nasıl bir vicdan ve nasıl bir adalet anlayışıdır?

 

İlhamuri odude: İbrahim Sediyani

 

23. Laz-Margalların/Kolkhların verdiği haklı mücadele ve utanmadan “ırkçılık” olarak nitelediğiniz Laz-Margal/Kolkh vatanseverliği, tamamen Laz-Margal/Kolkh halkının kendi topraklarında kendi kendini yönetmesi, Lazistan’ın-Margalya’nın/Kolkhida’nın hür ve müstakil bir vatan olarak dünya haritasında hak ettiği yerini alması ülküsü üzerine yeşeren bir hareket değil midir?

 

     Laz-Margal/Kolkh, Türk’e ve Kartvel’e ait bir hakkı onlardan almak istemiyor, onların dilini, kültürünü asimile etmek istemiyor. Başkaları üzerinde hiçbir tahakkümcü gayesi yok! Laz-Margal/Kolkh vatanseverliğinin (en ılımlısından en radikaline) bütün söylemleri, gayesi, kendi toprağına, kendi halkına ve kendi diline aittir. Sadece gaspedilmiş olan kendi hukukunu ve haklarını geri kazanmak istiyor.

 

İlhamuri odude: İbrahim Sediyani

 

24. Türkiye ve Gürcistan vatanseverliğinin ülküsü, diğer halklara “efendi” olmak. Laz-Margal/Kolkh vatanseverliğinin ülküsü ise, diğer halklarla “eşit” olmak.

 

     Laz-Margal/Kolkh vatanseverliğinin bu ülküsü, hangi dîne, hangi kutsal kitaba, hangi insanî değerlere ve hangi demokratik anlayışa aykırıdır?

 

     Böyle olduğu halde, hiç utanmadan ve sanki çok büyük bir mârifetmiş gibi “Biz Türkiye vatanseverliğine de Lazistan-Margalya/Kolkhida vatanseverliğine de karşıyız” diyen İslamcılar’da ve Solcular’da hiç mi biraz edep ve hâyâ duygusu yoktur?

 

     Bu nasıl bir vicdansızlık, nasıl bir ideolojik körlüktür?

 

 

 

ETİKETLER : K̆OLXURİ Ç̆ARALEPE-LAZİSTANÎ YAZILAR
Diğer DKM-Analiz haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA