HDP Iğdır Milletvekilleri : “Caferiler 15 Gündür Mum Işığında İbadet Ediyor “

İstanbul Bağcılar İlçe Müftüsünün Şii yurttaşların ibadet ettikleri Ehlibeyt Camisinin elektriğinin kesilmesi üzerine yapılan başvuruda dernek başkanına “İran’a gidin onlar size İran baksın “ söylemini HDP Iğdır Milletvekilleri M.Emin Adıyaman ve Kıznaz Türkeli yaptıkları basın toplantısıyla kınadı
Bu haber 2015-07-16 13:06:36 eklenmiş ve 706 kez görüntülenmiştir.

Haber: Murat AKKUŞ-Iğdır

 

İstanbul Bağcılar İlçe Müftüsünün Şii yurttaşların ibadet ettikleri Ehlibeyt Camisinin elektriğinin kesilmesi üzerine yapılan başvuruda dernek başkanına “İran’a gidin onlar size İran baksın  “ söylemini HDP Iğdır Milletvekilleri M.Emin Adıyaman  ve Kıznaz Türkeli yaptıkları basın toplantısıyla kınadı.

HDP Iğdır Milletvekilleri M.Emin Adıyam ve Kıznaz Türkeli, İstanbul Bağcılar İlçe Müftüsü Hasan Hüsnü Sula’nın Şii yurttaşların ibadet ettikleri Ehlibeyt Camisinin elektriğinin borçtan dolayı kesilmesi üzerine yapılan başvuruda Ehlibeyt Camisi dernek başkanına “İran’a gidin onlar size İran baksın  “ söylemini HDP Seçim Bürosu önünde gerçekleştirdikleri basın toplantısı ile kınadı.

 

‘AKP Hükümeti kendi mezhebi ve inancı dışındakileri dışlamaktadır’

Basın toplantısında ilk olarak konuşan HDP Iğdır Milletvekili M.Emin Adıyaman AKP Hükümeti  kendi inançları ve mezhepleri dışında inanca sahip olan halklara ve onların inançlarına yönelik ciddi ötekileştirme politikası izlediğine dikkat çekerek” Son 12 yıldır özel olarak AKP Hükümeti ile birlikte mezhebe ve inanca karşı bir saldırı söz konusudur. Kendi inançları kendi mezhepleri dışında inanca sahip olan halklarımıza ve onların inançlarına yönelik ciddi bir dışlanma ve ötekileştirme politikası yapılmaktadır. Son dönemde özelikle Caferi halkımıza yönelik de dışlayan hükümet kaynaklı gelişmeler söz konusudur. Iğdır halkımızın ciddi bir kesimi Caferi inancına sahiptir. Yüzyıllardır bu topraklarda yaşamaktadır. Bu topraklar hepimizin olduğu kadar onlarında öz vatanıdır.

 

‘Caferi yurttaşlarımız 15 gündür mum ışığında ibadet yapmaktadır’

Adıyaman Bağcılar Ehlibeyt Camisinin borçtan dolayı elektriklerinin kesilmesi üzerine Caferi halkının 15 günden fazladır mum ışığında ibadet ettiğini belirterek”  İstanbul Bağcılarda Ehli-Beyt Camisinin 50 bin liraya yakın borcunun ödenmesi hususunda dernek başkanının Bağcılar Müftülüğüne yaptığı müracaat üzerine resmiyette Diyanet İşleri Başkanlığının yereldeki temsilcisi olan müftünün Caferi Camisi Derneği başkanı olan vatandaşımızın talebine karşı verdiği cevap “siz şiasınız o halde İran’a gidin o desteği İran’dan alın. Sizinle uğraşamayız” gibi aşağılayıcı, ötekileştirici beyanlarda bulunmuştur. Bu beyanlar karşısında söz konusu Bağcılar Ehlibeyt Camisi Derneği başkanı şikayetini gerek Bağcılar Kaymakamlığına gerekse de İstanbul İl Müftülüğüne götürmesine rağmen sonuçsuz bırakılmıştır. Caminin elektrikleri kesilmiş ve 15 günden fazladır cemaat mum ışığında ibadet yapmaktadır. Bununla yetinmeyen hükümetin kurumu olan Diyanet İşleri Başkanlığının geriye kalan 20’ye yakın Caferi Camisine borçlarını tebligat göndermiştir” dedi.

“Caferi mezhebinin hakları için mücadelemiz devam edecek”

Adıyaman Caferi mezhebinin Sünni ve Hanefi mezhebi gibi eşit haklara sahip olacağı güne kadar mücadele vereceklerine dikkat çekerek” ” Tüm inançlara yönelik bu ayrımcı, ırkçı, aşağılayıcı ve ötekileştirici anlayışı onların iradelerinin temsilcisi olan her iki milletvekili olarak bu anlayışı mahkum ediyoruz. Şiddetle kınıyoruz. Caferi halkımızın yalnız olmadığını belirtmek istiyoruz. Onların da Sünni ve Hanefi inancı kadar bu ülkede eşit haklara sahip oluncaya kadar, devletin olanaklarından ve imkanlarından diğer hakim mezhep gibi yararlanacağı güne kadar biz bu zihniyetlere karşı mücadelemize devam edeceğiz. Bu işin takipçisi olacağız” dedi.

 

Göle’de yaşananlar AKP’nin kendine oy vermeyen halktan aldığı intikamdır’

Adıyaman son olarak, Ardahan Göle’de yaşanan olayın AKP Hükümeti’nin kendisine oy vermeyen kesimlere gösterdiği nefret ve şiddetin sonucu olduğunu belirterek” Ardahan Göle’de görünen o dur ki AKP Hükümeti 7 Haziran yenilgisini hem Kürt halkından hem kendisine oy vermeyen tüm kesimlere kinle nefretle ve şiddetle intikam almaya yöneliktir. Bu anlayışı şiddetle kınadığımızı ve halkımızın bu baskılara boyun eğmeyeceğini buradan belirtmek istiyoruz” dedi.

 

‘Her iki halkımızın uğradığı haksızlıkların karşısında duracağız’

Basın toplantısında konuşan HDP Iğdır Milletvekili Kıznaz Türkeli ise her iki milletvekili olarak Iğdır’da yaşayan iki halkın uğradığı haksızlıkların karşısında olacağına dikkat çekerek” İstanbul’da Azeri camilerine bu ve buna benzer olaylar daha öncede yaşandı. Dolayısıyla biz burada her iki milletvekili olarak her iki halkın uğradığı her saldırıya karşı birlikte mücadele edeceğiz. Onların haklarını gerek mecliste gerekse de platformlarda dile getireceğiz. Biz bu saldırıları, baskıları ve tekleştirme zihniyetini kınıyoruz. Bölgemizdeki her sorunun karşısında olacağımızı halklarımızın uğradığı her türlü haksızlığa karşı iki milletvekili olarak karşısında duracağımızı belirtmek istiyoruz. İstanbul Bağcılar müftüsünün yanına sorunları aktarmak için giden Caferi yurttaşlarımıza müftünün verdiği cevabı şiddetle kınıyoruz. Son olarak da Ardahan Göle’de yaşanan olayı da kınıyoruz. Aileye başsağlığı diliyoruz” dedi.

 

 

SERHAT İLLERİ SON DAKİKA HABERLERİ TIKLAYINIZ... 

SERHAT İLLERİ SON DAKİKA HABERLERİ TIKLAYINIZ...

ETİKETLER : HDP Iğdır Milletvekilleri M.Emin Adıyam ve Kıznaz Türkeli “Caferiler 15 Gündür Mum Işığında İbadet Ediyor “
Diğer Kultur-Sanat-Yasam haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA