SOYKIRIM OYUNLARI ve APE CINGO

Ape Cıngo 19.Yüzyılın son çeyreğinde Osmanlı istihbaratında görevli Müslüman bir Kürt. Sadece İstihbarat değil, sınır ticareti, kaçakçılık konusunda da uzman. Rusya'da birçok insanla iş-arkadaşlık ilişkileri ön safhada olan gözüpek biri. Aktardığı örnek Çarlık Rusya'sının neden acı bir şekilde son bulduğu, Rusya'nın yüzyıla yakın neden kominizmin çizmelerinin altında ezildiğinin en önemli donelerinden birini teşkil ediyor.
Bu haber 2015-07-05 23:09:25 eklenmiş ve 815 kez görüntülenmiştir.

SOYKIRIM OYUNLARI ve APE CINGO

 

Doğu Medya olarak, Ortadoğu-Mezopotamya ve Ön-Asya halkları,  tarihi hakkında bazı belirlemelerde bulunurken, insanlık tarihi bilindiğinden beri dünyaya hakim olmak isteyen güçlerin 1. dereceden ilgi alanının bu bölge olduğunu, bu bölgenin dünyanın maddi-manevi deposu olduğunu  (Petrol, en önemli madenler, insanlık medeniyetinin en önemli nüveleri,  uygarlıkları, dinler-ideolojiler, peygamberler-evliyalar yatağı, Kürtlerin ise bu bölgenin bel kemiği olduğunu ...)  belirtmiştik. Bu anlamda ilk çağlardan beri dünyaya hakim olmak isteyen güçlerin her zaman 1. önceliği bu coğrafyaya her bakımdan hakim olmak olduğunu belirtmiş, tarih boyunca halkların en çok soykırımla karşı karşıya olduğu bölgenin de bu bölge olduğunu sık sık vurguluyoruz.

 

Son yüzyıllarda belgelere yansıyan  soykırım olaylarının  yanı sıra, belgelere yansımayanları da var. Bazen anlatılanlar insanların tüylerini diken diken eden cinsten.

 

Belgeler yansımayan fakat Çarlık Rusyası döneminde uygulanan soykırım olaylarından en önemli örneklerden biri Ape Cıngo'nun anlattıkları. Xımıli dernek başkanlarımızdan Turgay Kaya'nın yaşlıların anlatımından yola çıkarak anlattığı bir olay tüylerimizi diken diken ediyor.

 

Ape Cıngo 19.Yüzyılın son çeyreğinde Osmanlı istihbaratında görevli  Müslüman bir Kürt.  Sadece İstihbarat değil, sınır ticareti, kaçakçılık konusunda da uzman. Rusya'da birçok insanla iş-arkadaşlık ilişkileri ön safhada olan gözüpek biri. Aktardığı örnek Çarlık Rusya'sının neden acı bir şekilde son bulduğu, Rusya'nın yüzyıla yakın neden kominizmin çizmelerinin altında ezildiğinin en önemli donelerinden birini teşkil ediyor.

 

Hoçvanlı Kürtlerin dedelerinden olan ve birçok Akrabası Hoçvan'da olan Ape Cıngo Rus esaretinden kurtulur kurtulmaz  akrabaları ile 20 yüzyılın başında Hoçvan'a yerleşiyor. Oradan Kars'a gidiyor. Ve anlatılanlara göre bir Traktör kazası sonucu ölüyor.

Ape Cıngo'nun anlattıkları Çarlık Rusya'sının imha ve soykırım yöntemlerinin günümüzdeki daiş çetesinin vahşetini gölgede bırakacak cinsten.

 

Ape Cıngo görev icabı Rusya'da bulunurken yakalanıyor. Yakalanan diğer Müslümanlarla birlikte köpeklerin çektiği Eskimo kızakları ile yüzlerce insan Rusyanın kuzeyine bilinmeyen uzak bir bölgeye götürülüyor. Yolculuk sırasında ilişkileri icabı Rus mangasında görevli yöneticilerden 1-2 kişi kendisini tanıyor.  Uzun bir yolculuktan sonra büyük ihtimalle altı demir saçlarla kapalı bir yem öğütme, yada benzeri bir iş için kullanılan bir fabrikaya getiriliyorlar.

 

Rus tanıdıkları hayata kalması için kendisine hayati anlamda bilgi veriyorlar. Gece olduğunda saçların kenarlara doğru açıldığını, üstünde bulunan tüm insanların aşağı düştüğünü yem yada toz gibi parçalandıklarını, kurtulmasının tek yolunun fabrikanın bir  köşesinde bir demir direk olduğunu o noktada beklemesini saç açıldığında ise o demir direğe tutunmasının tek kurtuluş yolu olduğunu söylüyorlar.

 

nihayetinde gecenin ilerleyen saatlerinde saçlar yana doğru çekiliyor, üstündeki Müslümanlar feci bağrışlarla kısa zamanda  parça parça oluyorlar. Ape Cıngo dışında herkes un ufak yemlere dönüşüyor...

 

Ape Cıngo yanlız bir kadına sığınıyor. Evleniyor, yıllar sonra bir fırsatını bulup çocukları ile Ardahan'a kadar gelebiliyor. Yaşadığı olaylar dilden dile dolaşarak günümüze kadar geliyor. Yaşlıların anlattıklarından başkanda bu olayı bize aktarırken tüylerimiz diken diken oluyor. Çarlığın neden yıkıldığını, Rusların yüzyıl neden kominzmin esaretine  düştükleri bu daiş barbarlığını aşan örneği duyunca net olarak anlıyoruz.

 

Bu örnekten de anlaşıldığı gibi yüzyıllardır halkların düşmanları katil soykırımcı firma ve insanlar her dönemde her rejime sızmışlar, günü geldiğinde Yahudi soykırımı, günü geldiğinde Ermeni, Türk-Kürt, Azeri Çeçen yüzyıllardır halkların din-mezhep, ideolojiler, ırkçılık gibi argümanlarla nasıl birbirine düşürüldüğünü, nasıl soykırıma uğratıldıklarını, günümüzde ise bu soykırımın diktatörlüklerle, başına İslam kelimesi geçirilen Lejyon ordularıyla hala şidetli bir şekilde devam ettiğini  ortaya koymaktadır...

 

Ape Cıngo sıradan biri değildi. Sınırı geçmeden bir ipin ucuna bağladığı bir ot parçasıyla binlerce hayvanı sınırlardan geçirip halka ve orduya dağıtan yegane bir yetenekti... Ruslar bir keresinde kendisini yakalıyor, sınırı geçmeden attıkları her pusudan kurtulan Ape Cıngoyu yakalıyorlar. Söz sana dokunmayacağız diyorlar. Yanlız bu kadar hayvanımızı nasıl götürüyorsun sırrını anlat. O da uzun bir ip ve hayvanların sevdiği bir ot örneğini veriyor. Dehşet bir zeka... Anlatılanlar bir roman konusu olacak kadar çok... Biz bu kadarını aktaralım dedik...

Doğu Medya/Özel Haber

 

 

 

ETİKETLER : Ape Cıngo- Çarlık Rusyası- esaret yılları. Soykırım-Soykırım Oyunları...
Diğer Kultur-Sanat-Yasam haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA