Sarıkamış’a Avusturya’dan 110 İnek Getirildi

Kars Sarıkamı'lı çiftçilere TKDK tarafından süt inekçiliği projesi kapsamında Avusturya’dan 110 simental inek getirildi.
Bu haber 2015-06-22 01:42:46 eklenmiş ve 784 kez görüntülenmiştir.

Sarıkamış’a Avusturya’dan 110 İnek Getirildi

 

Kars Sarıkamı'lı çiftçilere TKDK tarafından süt inekçiliği projesi kapsamında Avusturya’dan 110 simental inek getirildi.

 

Kars Sarıkamış ilçesinde Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Kars İl Koordinatörlüğü’nün hibe desteğiyle, Avrupa Birliği standartlarında yapılan süt üretim tesislerine Avusturya’dan 110 simental inek getirildiği açıklandı

 

Sarıkamış’a bağlı Asboğa ve Alisofu Köyü’nde süt üretim tesisi kuruldu.Avusturya’daki hayvan üreticileriyle bağlantı kurulması noktasında yardımcı olan Sarıkamış Belediye Başkanı Göksal Toksoy, yaptığı açıklamada, hükümetin verdiği hibe destekli süt inekçiliği projesi kapsamında vatandaşların Avrupa standartlarına uygun modern tesislere kavuştuğunu söyledi.

 

Hayvancılık adına hayata geçen bu projeyle bölge ve ülke ekonomisine çok önemli katkı sağlanacağını belirten Toksoy, aynı zamanda hayvancılığın ve süt üretiminin dünya standartlarında yapılacağını kaydetti.Yerli ırk ineklerin hem et hem de süt anlamında çok yeterli olmadığını vurgulayan Toksoy, “Eskiden beri köylerde ev malı yani yerli ırk besleniyor. Bu inekler günde en fazla 3-4 kilogram süt veriyor. Biz Avusturya’ya bu konu için gittik. Orada süt inekçiliğinin nasıl yapıldığını gördük. Simental ve holstein inekleri gördük inceledik. Simental ırkı inekler günde ortalama 30 kilogram, holstein inekler ise 50 kilograma yakın süt veriyor” dedi.Avrupa standartlarına uygun süt üretim tesisleri için yapılan araştırma ve incelemeden sonra Avusturya’dan simental cinsi ineklerin getirilmesine karar verdiklerini ifade eden Toksoy, Asboğa ve Alisofu Köyü’nde bulunan her iki ahıra 110 tane ve çoğunluğu gebe olan simental inekler geldiğini söyledi.

 

Toksoy, ineklerin doğumdan sonra ortalama 30 litre süt vereceğini dile getirerek, şunları kaydetti:“Yani eski yerli ırktan 30 ineğin sütünü bu ineklerin bir tanesi veriyor. Bu da hem vatandaşın hem de ülkemizin kalkınması açısından çok önemli. Bizler de belediye olarak bu vatandaşlarımıza her konuda destek veriyoruz. Şehir içindeki hayvancılığı dışarı çıkarmak için bu anlamda yeni bir projede başlatıyoruz. Valiliğimizin koordinesinde Kaymakamlığımız, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüzle ortaklaşa yapılacak projede 2 bin dönüm üzerinde 150 ahır yaparak hayvancılığı bu bölgeye taşıyacağız. Ayrıca burada süt ve et ürünleri entegre tesisleri kurulacak ve vatandaşlarımızın ürünleri burada değerlendirilecek. Şehir merkezinin tamamı turizme açılmış olacak. Yapacağımız otel, pansiyon yatırımlarıyla turizm daha da gelişeceğini düşünüyorum. Bu modern tesislerin yapımında emeği geçenlere, ineklerin Avusturya’dan buraya getirilmesinde danışmanlık yapan İsmail Ergöz’e teşekkür ediyor, tesis sahiplerine hayırlı olmasını diliyorum.”Asboğa köyündeki tesis sahibi Hıdır Zenci de böyle büyük ve modern tesislerin yapılmasında vesile olan kurum ve kişilere teşekkür etti.TKDK Kars İl Koordinatörü Ömer Balun, kurum olarak Kars’ta 2010 yılından 2014 yılı sonuna kadar 59 projeye yaklaşık 40,4 milyon lira destek verdiklerini ifade etti.TKDK olarak yatırımlara yüzde 50-65 civarında destek verdiklerini vurgulayan Balun, “Kars ili kırsal alanda olduğu için başvuru sahipleri hayvancılıkta yüzde 60 oranında destek miktarı alıyor. Kişi 40 yaş altındaysa bu oran yüzde 65 oluyor. Bu anlamda genç girişimcilerimizi daha çok teşvik etmeye çalışıyoruz. Kars’ta bugüne kadar toplam yatırım tutarı 86 milyon lira olan 59 projeye 40,4 milyon lira hibe desteği sağlanmıştır. Bunun 22,2 milyon tutarındaki hibe desteği 27 adet süt üretecek tarımsal işletme tesisine sağlanmıştır. Bu tutar öncelikle kent ekonomisine sonra da ülke ekonomisine yapılmış çok ciddi bir katkıdır” dedi.AB standartlarında uygun tesislerde yem depoları, silaj çukuru, gübre çukuru, foseptik çukuru bulunuyor. Her bir işletmede maksimum kapasitede 65 adet süt ineği yılın her günü süt üretimi yapılabilecek. İneklerin süt veriminin arttırılması için kaba yeme ek olarak hayvanlara süt yemi de verilecek. AB standartlarına yeter koşulların sürekli takip edilebilmesi için 2 kişinin istihdam sağlanacak. Bunlardan biri hayvanlar ve ahırla ilgilenecek bakım personeli, diğeri ise veteriner hekim olacak. Her bir tesisin yaklaşık 1,9 milyon liraya mal olduğu, hibe oranının ise yüzde 65 olduğu bildirildi.

ETİKETLER :
Diğer Serhat News haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA