“Esenyurt’ta Çapan ve Kadıoğlu imparatorlukları

Mali müşavir Tuncer Dağ; Esenyurt’un kuruluşundan bu güne kadar olan nüfus artışı ve siyasi geçmişini kaleme alan “yazı-yorum” başlıklı bir yazı dizisi kaleme aldı.
Bu haber 2015-06-11 19:03:27 eklenmiş ve 923 kez görüntülenmiştir.

Aradahan kültür evi bir önceki dernek başkanı, Mali müşavir, yazar Tuncer Dağ; "Dernekler ve yasal sorumlulukları" adlı iki kitap’a imza atmıştı.  “Esenyurt’ta Çapan ve Kadıoğlu imparatorluklarının yükselişi ve çöküşü” adlı bir yazı dizisi ile, Esenyurt gündemini yakından ilgilendiren açıklamalarda bulundu.

  

Esenyurt İlçesi 1990 Yılında 70.280 nüfusa sahip iken 2000 yılında nüfusu 148.981 e, 
2010 Yılında 446.777 ve 2014 yılında ise 686.968’e yüksetmiştir. 1990 – 2000 Yılları arasında %111.9 
2000 - 2010 Yılları arasında %199,8 
2010 – 2014 Yılları arasında %53,7 oranında artış göstermiştir. 
1990 – 2000 Yılları arasında Yıllık ortalama %11.1
2000 – 2010 Yılları arasında Yıllık ortalama %19.9 (Beldelerin kapanmasından kaynaklı yüksek artış) 
2010 – 2014 Yılları arasında Yıllık ortalama %13.4 oranında artış gösteren ve İstanbul genelinde 2010 Yılında 8 sırada iken 2014 Yılında Bağcılar ve Küçükçekmece’den sonra İstanbul’un aynı zamanda Türkiye’nin 3. Büyük ilçesi Esenyurt’tur diyen dağ; Türkiye’de Esenyurt 66 İlden daha büyük nüfusa sahip bir mega ilçedir diyen Dağ; Esenyurt’un nüfusu artışı ve seçimleri ile geniş kapsamlı analiz ve gözlemlerini şöyle sürdürdü. 
"Esenyurt İlçesi tüm illerde göç almıştır". 
"1990 – 2000 yılları arasında Doğu ve Güneydoğu İllerinde göç alırken 2000 yılında sonra, Karadeniz, İç Anadolu ve Trakya Bölgesinde göç almıştır. 
Bölgesel Nüfus sıralamasına göre 1. Sırada Doğu Anadolu, 2. Sırada Güneydoğu Anadolu, 3. Sırada ise Karadeniz bölgesi insanlarında oluşmaktadır. 
Esenyurt İlçesi 1990 – 2004 Yılları arasında Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde göç alırken 2004 yılından sonra yoğun kentleşme ile birlikte Karadeniz Bölgesinde göç almıştır. 
Esenyurt İstanbul’un diğer ilçelerine oranla hemşehri ilişkileri ve diğer il mensupları ile ilişkilerin en üst seviyede olduğu ilçeler arasında birinci sırada gelmektedir".

ESENYURT’TA SEÇİMLER; YIL 1989


Esenyurt ilk olarak 1989 yılında Belde Belediye Başkanlığı ile seçimle tanıştı. 
1989 Yılı yerel seçimlerinde 17.369 seçmeni bulunan Esenyurt gerek o dönemde SHP nin Türkiye genelindeki yükselişi ve Esenyurt Yerelinde ise Kars’lıların nüfus yoğunluğundan kaynaklı SHP nin Adayı Gürbüz Çapan, oyların %35.64 unu alarak Belediye Başkanı seçildi.

 

1994 YEREL SEÇİMLERİ


Necmi Kadıoğlu 1994 Yılında Esenyurt ile tanıştı 
1994 yılında Gürbüz Çapan SHP’den tekrar aday oldu. ANAP’da Esenyurt eski Jandarma Karakol komutanı Celal Sevinç, Doğru Yol Partisinde Gürbüz Süleymanoğlu, CHP de Avukat Şahin Erol, ve Fazilet partisinde Necmi Kadıoğlu gibi güçlü adaylara rağmen Gürbüz Çapan, %1 lik az bir fark ile % 24.09 oy alan Celal Sevinç’e kaptırtmayarak %25.08 lik bir oy oranı ile tekrar başkanlık koltuğuna oturdu. 
1994 yılı seçimlerinden sonra Gürbüz Çapan, belediyecilik deneyimlerini daha da artırarak, önlenemez bir yükseliş gösterdi. Başta basın ve medya olmak üzere, ilgi odağı haline gelmeye başladı. SHP nin CHP ye katılması ile Gürbüz Çapan, CHP çatısı altında politika yapmaya başladı. Çapan, CHP de İstanbul, hatta Türkiye’nin belirli kesimlerinde etkin rol oynayarak zaman zaman CHP Genel Merkezi ile zıt düştü. Defalarca disiplin kuruluna verildi. Ama her defasında da dosyası işleme alınmayarak geri döndü.

 

1999 SEÇİMLERİ


1999 yerel seçimlerinde CHP Genel Merkezinin karşı olmasına rağmen Gürbüz Çapan, tekrar aday olmayı başararak seçimlere girdi. Diğer partilerde, 1994 yılı ANAP rakibi Celal Sevinç, DSP adayı, Büyükçekmece Eski Tapu Müdürü, Niyazi Gökçe, Fazilet Partisi’nin adayı Göle’li Mithat Rençber ve HADEP in güçlü muhalefetine rağmen 1994 yılında almış olduğu % 25.08 lik oy oranını %28.58 e çıkararak yeniden Belediye Başkanı oldu. 1999 yılından sonra Gürbüz Çapan daha fazla güçlenmeye başladı. Çapan güçlendikçe başta CHP ve belirli kesimlere karşı daha fazla radikal çıkışlar içine girdi. CHP tarafında disiplin kuruluna sevk edilen Gürbüz Çapan, CHP den istifa etti. Hakkında açılan dava dosyaları nedeni ile yargılandı ve yaklaşık bir yıl cezaevinde yattı. Cezaevinden çıktıktan kısa bir süre sonra tekrar görevine başladı. Aynı zamanda SHP nin tekrar kurulması için girişimlerini sürdürdü. SHP nin kurulmasında sonra Çapan SHP parti meclisinde yer aldı. SHP nin en etkin simaları arasına girdi.

 

2004 KADIOĞLU’LU DÖNEMLER

 

2004 Yerel seçimleri Türkiye’de olduğu gibi Esenyurt’ta da değişime sahne oldu. 1994 yılında Fazilet Partisinde Belediye Başkanı Adayı olan Necmi Kadioğlu, yine o dönemin DYP Adayı olan Gürbüz Süleymanoğlu’nu da yanına alarak meydanlara çıktı. Başbakan Recep Tayip Erdoğan ile İstanbul Büyükşehir Belediyesinde başlayan dostluklarının semeresini adaylığını garantileyerek başladı. Esenyurt’ta AKP nin uzun süre Belde Başkanlığını yapan İlhan Bölükbaşı’nın yoğun muhalefetine rağmen Necmi Kadıoğlu adaylık konusunda fazla zorlanmadı. Diğer Partilerde olduğu dağınıklık AKP de yaşanmadı. Aday Adayı konumunda olanlar Aday olamayınca aynı parti çatısı altında bir araya gelebildiler. AKP Meclis üyeliği listesini oluştururken Esenyurt’ta sayılı birkaç kişinin dışında listeyi genelde Necmi Kadıoğlu’na yakın ve çoğunun da Esenyurt’da ikamet etmediği kişilerde oluşturdu. AKP li Necmi Kadıoğlu’na seçim kampanyası boyunca başta Esenyurt’un olmak üzere bölgede ki sanayi kesimi ciddi bir şekilde destek verdi. Esenyurt’taki solun dağınıklığının avantajını da çok iyi kullanan AKP li Necmi Kadıoğlu, seçime avantajlı bir şekilde başladı. 
2004 Yerel seçimlerinde diğer partilere nazaran CHP de yoğun bir aday enflasyonu yaşandı. Aday Adaylarının çoğu Kars kökenlilerde oluşuyordu. İlk adaylık çalışmalarına başlayan radikal çıkışları ile tanınan Avukat ve Eski Milletvekili Mahmut Alınak oldu. Mahmut Alınak seçim çalışmalarını genelde Gürbüz Çapan üzerine yoğunlaştırdı. CHP Adayları arasında Göleli Kemal Deniz Bozkurt, Selahattin Korkmaz ve Şeref Düz, Ardahan Hoçvanlı Ahmet Emin Avşar, Damallı Dr. Bülent Kerimoğlu gibi isimlerde vardı. CHP Adaylıkları zorlu bir ortama taşınırken Gürbüz Çapan ile ihtilaflı durumda olan Şeref Düz CHP ye aday olarak atanınca Esenyurt CHP içerisinde kopmalar yaşanmaya başladı. Mahmut Alınak seçim bölgesini terk ederek tekrar Kars’a dönerken CHP nin güçlü isimlerinden biri olan Dr. Bülent Kerimoğlu DSP de aday olmak için girişimde bulundu. Bülent Kerimoğlu’nun DSP Adaylığı konusunda yasal engel ortaya çıkınca kaldığı yolda babasını aday göstererek devam etmeye başladı. CHP içerisindeki alevi kökenlikler Bülent Kerimoğlu ile hareket etmeye başlayınca CHP güç kaybına uğrayarak Şeref Düz ile mücadeleye devam etti. 
1989-1994-1999 dönemlerinde üç defa Belediye Başkanı olan Gürbüz Çapan Esenyurt’da CHP içerisinde destek alamayınca Esenyurt’da belirli bir potansiyele sahip olan DEHAP ile ittifak yaparak SHP çatısı altında seçimlere girdi. Gürbüz Çapan ile DEHAP arasındaki iş birliği meclis üyelerinin oluşumunda çatlak vermeye başladı. Gürbüz Çapan ile geçmiş seçimlerde destek veren birçok isim soldaki başka partilere destek verince Çapan güç kaybederek yoluna devam etti. Gürbüz Çapan’ın devam eden mahkemeleri de çalışma şevkini zedelemişti. Gürbüz Çapan seçimi kazanmak yerine adeta kaybetmek için uğraşıyordu. 
Soldaki dağınıklığı çok iyi kullanan AKP için adeta gün doğmuştu. Rakipsiz yoluna devam ediyordu. 2004 Mart ayında yapılan seçimlerde 
AKP Adayı Necmi Kadıoğlu %41.9
SHP Adayı Gürbüz Çapan %28.4
DSP Adayı Bülent Kerimoğlu %14.8
CHP Adayı Şeref Düz %6.9 oranında oy aldılar. 
AKP li Necmi Kadıoğlu rakiplerine büyük bir fark atarak Esenyurt Belediye Başkanlığı koltuğuna oturdu, dedi.

Mali Müşavir Tuncer Dağ;

ESENYURT’DA 2009 – 2014 Yerel Seçimler Analizi
ESENYURT’DA 2014 Cumhurbaşkanı Seçim Sonucu Analizi
ESENYURT’DA 2011- 2015 Genel Seçim Sonucu Analizi
AKP VE NECMİ KADIOĞLU’NUN HIZLI YÜKSELİŞİ VE 2015 DÜŞÜŞ DÖNEMİ
AKP ESENYURT’DA NEDEN AKP NİN EN FAZLA OY KAYBEDEN İLÇESİ OLDU. 

Başlıklı yazısının devamını anlatacağını söyledi.

Suat İncedere-DKMHABER

 

ETİKETLER :
Diğer DKM-Analiz haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA