VATANDAŞIN ARTIK REKLAMLARLA RAHATSIZ EDİLMEYECEK

Reklam mesajları ve telefonlarında yeni dönem 1 Mayıs'ta başlıyor
Bu haber 2015-04-30 21:31:48 eklenmiş ve 563 kez görüntülenmiştir.

VATANDAŞIN ARTIK REKLAMLARLA RAHATSIZ EDİLMEYECEK

 

Reklam mesajları ve telefonlarında yeni dönem 1 Mayıs'ta başlıyor

 

2014 sonuna yetiştirilen yasal düzenlemeler artık istenmeyen mesajların ve telefon aramalarının sonunu getirecek. Müşteri işletişiminde yeni bir dönemin başlamasına sebep olan bu durum önümüzdeki 1 ay boyunca yoğun aramalara ve mesajlara maruz kalmanıza yol açabilir!

 

"Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun" başlığıyla 1 Mayıs'ta hayatımıza girecek bir yenilik, pek çok vatandaşı sevindirecek gelişmeleri beraberinde getiriyor. Herhangi bir firma 1 Mayıs'tan itibaren izni olmadan hiç kimseye kısa mesaj (SMS), e-posta gönderilemeyeceği gibi dış arama da yapamayacak. Bu kuralı ihlal eden firmalar, şikayet oluşması halinde ağır ceza yaptırımlarıyla karşılaşacak.

 

6563 Sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun, 1 Mayıs'tan sonra hayatımızı çok kolaylaştıracak ve belki de yaşam kalitemizi yükseltecek. Ancak 1 Mayıs'a kadar çekeceğimiz var... 5 Kasım 2014 tarihinde 29166 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan bu kanun, çağrı merkezlerinden gelebilecek aramaların tamamen önünü kesecek nitelikte hazırlandı. Bu da aslında Türkiye'deki işsizlik sorununa bir kambur olarak eklenecek gibi gözükmekte;

 

Türkiye çağrı merkezi sektöründe çalışan 80.000 kişinin yaklaşık %25’i dış arama yaptığından bu yasa devreye girdiğinde yaklaşık 15.000 kişinin istihdamının olumsuz etkileneceği tahmin ediliyor. Ticari faaliyetlerin daralması ile Anadolu’daki çağrı merkezlerinin iş hacminin yaklaşık %10 kadar, tüm sektörün de yaklaşık %15 kadar küçülmesine sözkonusu olabilir. Bu da 1 Mayıs'tan sonra ortaya çıkacak tablonun bir başka yüzü. Bu konuda bir başka görüş ise, çağrı merkezlerindeki iş imkanlarının tam tersine artacağı yönünde. "İzin alma" amaçlı aramalar için ayrı birimler kurulacak ve iş sahası daralmaktan daha çok düyüme gösterecek. Fakat izin alma aramalarının da ne kadar yoğun olacağı şimdiden kestirilemiyor. Bu sebeple oluşacak koşulların iş imkanlarını nasıl etkileyeceği 1 Mayıs sonrasında netleşecek. İzin almak üzerine yoğunlaşacak birimlerin daha çok e-mail ve sms yöntemlerini kullanacakları düşünülüyor.

 

Pekala "İzinli Pazarlama" adı verilen yeni yöntem nasıl bir sonuç ortaya çıkartacak. Basit ve birebir bir örnekle açıklayalım.

 

Maaşlı müşterisi olduğunuz bankanız bile, sizin bankada aktif hesabınız olmasına rağmen sizi arayıp "Yazılı izin vermeniz için şubemize bekliyoruz" şeklinde davet telefonlarıyla sizi aramaya başlayacaklar. Bunu yapmak zorundalar çünkü 1 Mayıs'tan sonra eğer kanunda bir revizyon yapılmazsa sonsuza kadar sizinle iletişim kurma haklarını yitirebilirler!

 

Bu da demek oluyor ki önümüzdeki bir aya yakın süre içerisinde şu ana kadar bir şekilde daha önceden iletişim kurduğunuz firmaların neredeyse tamamı sizden iletişim izni alabilmek için sabır sınırlarınızı zorlayıcı aramalarda bulunabilirler. Telefon numaranızı verdiğiniz mağazalar, restoranlar, bankalar, hastaneler, yayın kuruluşları, e-ticaret firmaları... Aklınıza gelebilecek her firmadan izin talebi adı altında arama ve mesajlara maruz kalabilirsiniz. Ancak bu durum 1 Mayıs'a kadar sürecektir ve sonrasında gelecek tüm çağrı ve mesajlara karşı dava açıp, rahatsız olduğunuz firmaya 1.000 TL ila 50.000 TL arasında tazminatlar ödetebilirsiniz.

 

Vatandaşı rahatsız eden mesaj, arama, reklam, e-posta gibi iletiler konusunda yeni düzenlemeler, yarından itibaren yürürlüğe girecek.


Vatandaşa gelen mesaj, e-posta, reklam gibi iletilere artık düzenleme getiriliyor.  Vatandaşın onayı olmadan ticari elektronik ileti gönderilmeyecek. Hiç bir gerekçe göstermeksizin, ticari elektronik iletileri almayı reddedebilecek. Ret talebin ulaşmasının ardından hizmet sağlayıcı, 3 iş günü içinde alıcıya elektronik ileti göndermeyi durduracak. Kanuna aykırı hareket edenlere ise bin liradan 15 bin liraya kadar değişen idari para cezası uygulanacak.


Resmi Gazete’de 5 Kasım 2014 tarihinde yayımlanan ve yarından itibaren yürürlüğe giren “Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun”a göre, hizmet sağlayıcıları, elektronik iletişim araçlarıyla sözleşmenin yapılmasından önce, alıcıların kolayca ulaşabileceği şekilde ve güncel olarak tanıtıcı bilgileri sunacak. Alıcının, siparişini elektronik iletişim araçlarıyla vermesi halinde; hizmet sağlayıcı, siparişin onaylanması aşamasında ve ödeme bilgilerinin girilmesinden önce, ödenecek toplam bedel de dâhil, sözleşmenin şartlarının alıcı tarafından açıkça görülmesini sağlayacak.
 
Hizmet sağlayıcı, alıcının siparişini aldığını elektronik iletişim araçlarıyla teyit edecek. İndirim ve hediye gibi promosyonlar ile promosyon amaçlı yarışma veya oyunların nitelikleri açıkça belirtilecek, bunlara katılımın ve bunlardan faydalanmanın şartlarına kolayca ulaşılabilecek, açık ve şüpheye yer bırakmayacak şekilde anlaşılır olacak.

Alıcılar diledikleri zaman, hiçbir gerekçe belirtmeksizin ticari elektronik iletileri almayı reddedebilecek. Hizmet sağlayıcı, ret bildiriminin elektronik iletişim araçlarıyla kolay ve ücretsiz olarak iletilmesini sağlayacak ve gönderdiği iletide buna ilişkin gerekli bilgileri sunacak. Ret talebin ulaşmasının ardından hizmet sağlayıcı, 3 iş günü içinde alıcıya elektronik ileti göndermeyi durduracak.
 
Resmi Gazete’de “Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun”a göre, hizmet sağlayıcıları, elektronik iletişim araçlarıyla yapılan karar 1 Mayıs 2015 tarihinde uygulanacak.

 

 

ETİKETLER :
Diğer Genel-Güncel haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA