Antep'te 5 ayda 20 bin kişi işinden oldu

Antep'te 5 ayda 20 bin kişi işinden oldu
Bu haber 2015-04-17 10:22:04 eklenmiş ve 592 kez görüntülenmiştir.

Antep'te 5 ayda 20 bin kişi işinden oldu

 

NAZIM DAŞTAN

ANTEP (DİHA)
- Bölgenin en önemli sanayi kentlerinden biri olan Antep'te 5 ayda 20 bin işçi işten çıkarıldı, 50'nin üzerinde fabrika kapatıldı, 10'larca fabrika da iflasın eşiğine geldi. Krizin gizlendiğini söyleyen işçiler, kentte sanayinin çökmesinin sorumlusunun AKP'nin politikaları olduğunu kaydetti.

Bölgenin en önemli sanayi kenti olan Antep'te yaşanan ekonomik krizden kaynaklı fabrikalar bir bir kapanırken, on binlerce işçi de işsiz kaldı. Kentte faaliyet yürüten DİSK ve Tekstil-İş'in verilerine göre, Aralık 2014'ten bu yana 20 bin işçi işten çıkarıldı, başta tekstil olmak üzere 50'nin üzerinde fabrika kapandı, 10'larca fabrika da iflas geciktirme kararı aldırttı. İşten çıkarılan işçilerin anlattıkları da bu verileri destekliyor. Antep'te Organize Sanayi Bölgesi son dönemlerde tekstil ve halı dokuma fabrikaları başta olmak üzere her iş kolundan işçi çıkarılmalarıyla gündeme geliyor. Tekstil-İş yöneticileri, krizin Aralık 2014'ten itibaren kentte ağır bir şekilde hissedildiğini ve büyüyerek devam ettiğini kaydetti. İşçi sendikalarının konfederasyonu olan DİSK'in yöneticileri ise, ekonomik krizin faturasının işçilere kesildiğinin altını çizdi.

Ortadoğu ürün almıyor, ham madde vermiyor!

Kentin ihracatının tamamına yakınının Ortadoğu ülkeleri ve Arap yarımadası ile olduğunu söyleyen DİSK yöneticileri, devletin izlediği dış politika sayesinde ihracatın bitme noktasına geldiğine işaret etti. Suriye, Mısır, Yemen, Libya, Tunus, İran, Irak başta olmak üzere ihracat yapılan hiçbir ülkenin artık Antep sanayicisinden ürün almadığını, ham madde satmadığını, ürün satanların ise paralarını tahsil edemediğini söyleyen DİSK yöneticileri, her ne kadar yaşanan büyük ekonomik krizin yurttaşlardan gizlense de, herkesin krizi derinden yaşadığını ve önceleri göç alan kentin yakın zamanda göç vermeye başlayacağını dile getirdi.

Kriz gizleniyor

Yaklaşık 45 gün önce çalıştığı Ak İplik firmasının 3 fabrikasında 750 işçinin fabrika yönetiminin "iflas ettik" açıklaması ile işten çıkarıldığını belirten Ahmet Çelik adlı işçi, hiçbir işçinin tazminatının dahi ödenmediğini ifade etti. Durumu protesto etmek için kentin çeşitli yerlerinde yolu trafiğe kapattıklarını, valilik ve belediyeyle görüştüklerini kaydeden Çelik, "8-9 ay boyunca sürekli bizi işten çıkarmak için bahane arıyorlardı. Devamlı bize sıkıntılar çıkarıyorlardı. En sonunda 'İflas ettik, ham madde bulamıyoruz. Bulursak sizi çalıştırırız' diyerek bizi işten çıkardılar. Hiç birimizin tazminatı ödenmedi. Bize yardımcı olmaları için birçok resmi kurum ile görüştük, fakat hiç biri bize yardımcı olmadı. En son belediyeye gittik. Onlar da sanki dilenciymişiz gibi işçilere birer kilo çay, şeker, bulgur, simit ve bir torba makarna dağıttılar. Kentte ciddi anlamda ekonomik bir kriz var, bunu halka yansıtmamaya çalışıyorlar" dedi.

'Krizden AKP sorumlu'

Ekonomik krizi işçilerin sırtından düzeltmek istediklerini söyleyen Deniz Tosun adlı işçi ise, krizin son 2-3 yıldır artarak devam ettiğini dile getirdi. Fabrikada makine bölümünde çalıştığını ifade eden Tosun, makinelerin sorunlu, işlenen ham maddenin de bozuk olduğunu belirtti. Onun için 8 saat çalışması gerekirken, bu tür problemlerden dolayı 12 saat çalıştırıldığını söyleyen Tosun, işverenlerin işten çıkardığı işçilerin yerine kaçak olarak Suriyeli işçileri çalıştırdığını kaydetti. Kentin ekonomik olarak çöktüğünü belirten Tosun, "Antep'in bu hale gelmesinden AKP ve onun yandaş fabrika patronları sorumludur. Onların politikaları sonucu bu sanayi kenti bu hale geldi" diye konuştu.

(mç/rp)

 

 

ETİKETLER :
Diğer İs Dünyası haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA