ŞAHİN, TRT ERZURUM RADYOSU KARS KÜLTÜRÜ İLE OYNUYOR...

ŞAHİN, TRT ERZURUM RADYOSU KARS KÜLTÜRÜ İLE KÜLTÜREL DEĞERLERİMİZLE OYNUYOR...
Bu haber 2015-04-01 10:12:27 eklenmiş ve 547 kez görüntülenmiştir.

ŞAHİN, TRT ERZURUM RADYOSU KARS KÜLTÜRÜ İLE OYNUYOR...

Tacettin DURMUŞ / KARS 

 

Müzik yapımcısı, derlemeci ve araştırmacı yazar Salih Şahin, TRT Erzurum Radyosu’nun bölgesel yayınlarda Kars’a gereken önemi göstermediğini ileri sürerek tepki gösterdi.

 

Kısa adı KOTODER olan Kars Oyunları Türküleri ve Ozanları Derneği Başkanı Şahin, durumu TRT yetkilileri ile TRT Erzurum Bölge Müdürlüğü’ne de bildirerek önlem alınmasını istedi.

 

Kars’ta Şahin Müzik Yapım Firması ve müzik aletleri imalat ve satış mağazası sahibi olan Salih Şahin, TRT Erzurum Radyosu’nda ki bölgesel yayınlarda Kars kültürüne gereken önemin verilmediğini, genelde Erzurum ile ilgili tanıtım yayınlarına önem verildiğini belirtiyor.

 

TRT Kars il radyosunun kapanmasının ardından TRT Erzurum Radyosuna gönderilen Kars türküleri bantlarının sözlerinde bazı değişiklikler yapılarak, Erzurum türküleri olarak kayıt edildiğini ve Kars kültürüne büyük darbe vurulduğunu hatırlatarak, “Kars türkülerinin yaşatılması için burada büyük mücadele veriyoruz. TRT’nin Ankara’da ki yetkilileri bize bu konularda önem verirken, Erzurum Radyosunu bir türlü aşamıyoruz” dedi.

 

Araştırmacı-yazar ve müzik yapımcısı Salih Şahin, Kars türkülerinin yaşatılması ve yaygınlaşması için albümler çıkardıklarını hatırlatarak, “Bu amaçla duyulmamış ve TRT kayıtlarında da olmayan 12 Kars türküsünün yer aldığı “Bir Kuş Olaydım” adlı albümü çıkardım. Bu albümüm, 24.10.2014 tarihinde TRT müzik dairesince denetlenerek 12 eserin tümü denetimden geçip TRT de yayınlanabilirlik hakkını aldı. Albüm ayrıca TRT’nin ve radyoların sistemine de yüklendi. Özellikle bu bölgeye hitap eden Erzurum Radyosu’nda ki bölgesel yayınlarda kullanılması gerekirken ilgililerle devreye girip bu zamana kadar ancak 2-3 türküyü yayınlatabildim. Durumu TRT Erzurum Bölge Müdürlüğü’ne de şahsen ve dilekçe ile ileterek önlem alınmasını istedim. Dilekçem bölge müdürlüğünce TRT Erzurum Radyo Müdürlüğü’ne iletildi. Şimdi verilecek cevabı merakla bekliyorum,” şeklinde sözlerini sürdürdü.

 

Şahin, TRT Erzurum bölge Müdürlüğü’ne gönderdiği dilekçe de şu ifadeleri kullandı: “Ben kapanan TRT Kars Radyosunda uzun yıllar saz-ses sanatçısı olarak çalıştım. Ailece bu işle uğraşmaktayız. Babam Şahin Kara Şahin de Kars Radyosunda koro şefiydi. Yöreden çok sayıda türküyü derledi ve “Serhattan Sesler” korosunda yayınladı. TRT Kars İl Radyosunun kapanmasından sonra bantlar TRT Erzurum Radyosuna gönderilince bizim türkülerimiz zaman içinde yeniden derlenmiş gibi gösterildi ve tümüne yakını Erzurum Türküsü olarak yayınlanıyor. Sağ olsunlar oradaki eski sanatçıların sayesinde babam merhum Şahin Kara Şahin’e ait tek bir türkü dahi TRT repertuarına alınmadı.

 

Şimdi o mücadeleyi ben naçizane sürdürüyorum. Yeni türkülerle Kars halk müziğini canlandırmaya çalışıyorum. Bu amaçla çıkardığım “Bir Kuş Olaydım” isimli ilk albümündeki 12 türkünün tamamı 24.10.2014 tarihinde TRT Müzik Dairesi Başkanlığınca denetimden geçip TRT sistemine yüklenmiştir. Ricalarım nedeni ile Erzurum Radyosunda iki türkü yayınlanmıştır.
Eski türküleri defalarca dinleyen vatandaşlar bıkarken yeni yöresel türkülerin yayınlanmaması beni kültürümüz adına derinden üzmektedir.

 

Durumu TRT Müzik Daire Başkanı Sayın Amber Türkmen’e de bildirdim. İlgileneceğini ve size yazı yazmamı önerdiler. Yakında çıkacak hiç duyulmamış yeni albüm de denetime alınacaktır. Kurumunuzda bu konuda Kars’ın öz türkülerinin yayınlanmaması halinde durumu TRT Genel Müdürü Sayın Şenol Göka’ya da bildirip bundan sonra repertuara da alınacak türkülerimiz TRT Erzurum Bölge Radyosunun bölgesel yayınlarında kullanılmamasını talep edeceğim. Gereğini arz ederim.



 




ETİKETLER :
Diğer Kultur-Sanat-Yasam haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA