EKONOMİ ÇEVRELERİ MERKEZ BANKASI DÜNYA BARONLARINA ÇALIŞIYOR

İGİAD. Merkez Bankasının Tutumu Reel Sektörü Vurmaktadır!
Bu haber 2015-03-16 22:38:49 eklenmiş ve 661 kez görüntülenmiştir.

EKONOMİ ÇEVRELERİ MERKEZ BANKASI DÜNYA BARONLARINA ÇALIŞIYOR

 

Finansal anlamda dünyanın en büyük terör örgütüne dönüşen FED , geliştirdiği ekonomik ağla dünyanın birkaç ülkesi hariç her ülkeye dolar rezervli Merkez Bankaları yerleştirdi.  Bu merkez banklar halkların ve devletlerin mili parasını değil doları rezerv olarak tutmaları pek sorgulanmadı. Bu ekonomik terorizmi bilmeyen halklar ise bu bankaları kendi milli banklaları zan ediyor. Bu bankaların olduğu ülkelerde kriz ve çöküş kaçınılmaz oluyor. Türkiye'de bu soygun, oyun ve teröre karşı ilk defa Ak Parti döneminde itirazlar yükseldi. Baronların soygun terörü halka, halklara taşındı...

 

Merkez Bankasının Tutumu Reel Sektörü Vurmaktadır!

 

 TGTV Başkanı Av. Hamza Akbulut, Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sedat Murat ve İlmi Edütler Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Lütfi Sunar’ın konuşmalarını yaptığı ve protokolün de katılımlarıyla, İGİAD 2014 Girişimcilik Ödülü Takdim Töreni ve Ekonomi Değerlendirme Programı, 11 Mart 2015 Çarşamba akşamı, İstanbul Ticaret Üniversitesi Eminönü Kampüsü’nde gerçekleştirildi.

 

 2014 Girişimcilik Ödülü, Eğitim Danışmanlığı Araştırmaları Merkezi(EDAM)' ne Verildi

 

Her yıl, bir önceki yılın girişimci firmasını belirleyen Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD), ahlaklı ve öz değerlerine bağlı girişimciliği teşvik etmek amacı ile, geleneksel hale getirdiği Girişimcilik Ödülü, Eğitim Danışmanlığı Araştırmaları Merkezi (EDAM) adına Yönetim Kurulu Başkanı Alparslan Durmuş’u layık gördü.

 

Alparslan Durmuş konuşmasında; 2000 yılında faaliyetlerine başladığı EDAM’ın bu günlere nasıl ve ne zorlukta geldiğini ifade etti.

 

 Girişimcilik Ödülü Taktim Töreninin ardından program Ekonomik verilerin değerlendirildiği bölüm ile devam etti.

 

 Programda konuşan Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) Başkanı Ayhan Karahan önemli açıklamalarda bulundu.

 

Merkez Bankasının Enflasyonla mücadele için yüksek faiz düşük kur uygulaması reel sektörü vurmaktadır.

 

Karahan açıklamasında; “Ekonomik konuların kurumlar arasında dışa yansıyacak şekilde tartışma konusu olması ekonomide kırılganlığa neden olmaktadır. Sorunlar kurumlar arasında tartışılmalı ancak kamuoyuna bu boyutta yansıtılmamalıdır. Söz gümüş ise sukut altındır...

 

Biz reel sektör temsilcileri olarak faizlerde düşüş beklerken faiz üzerindeki tartışmalar nedeniyle dövizde parite ve diğer faktörlerinde etkisiyle %15 artış yaşanmıştır.

 

Merkez Bankasının Enflasyonla mücadele için yüksek faiz düşük kur uygulaması reel sektörü vurmaktadır. Yüksek faiz yatırım ve üretim maliyetlerini arttırmakta bu uygulama enflasyon olayını yükseltmektedir.

 

Ekonomik büyümemiz 2014 2. yarısından itibaren düşüşe geçmiştir. Büyüme Yılın ikinci çeyreğinde %2.1 üçüncü çeyreğinde %1.7 gerçekleşmiş olup yıl sonu büyüme rakamı bir önceki yıla göre 1,5 puan altında %2.6 olacaktır.

 

2015 Ocak ayı Sanayi üretim endeksi %2.2, imalat sanayi endeksi %2,4, ihracat ise Şubat ayında %13 azalmıştır. Avrupa’da yaşanan daralma güney ve kuzeyimizdeki çatışmalar ihracat pazarlarımızı tehdit etmektedir.

 

Piyasaları İş Ahlakı penceresinden değerlendirdiğimizde firmalar bazında tahsilatlarda, taahhütlerde, vadelerde sorunlar; borç ödemelerinde gecikmeler olduğunu görmekteyiz.

 

Çek yasasındaki düzenleme soruna çözüm olmamıştır. 2014 yılında karşılıksız işlem yapılan çeklerin tutarında %10 artış yaşanmıştır. Karşılıksız çıkan çeklerin ancak %20 si tahsil edilebilmektedir.

 

İhtiyaç harici konut, işyeri, arazi, arsa ve hisse alımlarının yatırım amaçlı olarak şirket sermayelerinden karşılanması şirketlerin öz kaynaklarını zayıflatmakta bu yatırım araçlarına yapılan ödemelerin şirket cari borçlarının geciktirilerek yapılması suistimale adaletsizliğe haksızlığa neden olmaktadır. Bu alanlara yatırım yapacaksak işten artırarak değil dişten artırarak yapmalıyız. Bizim kazancımız bir diğerimizin kaybı olmasın. Şehirlerdeki rant artışı servetin kaynağı olmamalıdır.  Belli bir oranın üzerindeki rant artışı vergilendirilmeli, bu vergiler şehir insanına hizmet olarak kullanılmalıdır.

 

İGİAD piyasa şartlarının olumsuzluklarını sorgulamakta bu tür olumsuzlukları gidermek için iş ahlakı ilkelerini uygulamaya teşvik etmektedir.” dedi.

 

Ekonomi Değerlendirme Programında ayrıca Prof. Dr. Kerem Alkin, 2015 yılı için bir değerlendirme konuşması yaptı. Küresel piyasalar ve bu piyasaları etkileyen faktörler ele alınırken ayrıca kısa ve uzun vadede KOBİ’lere, sermaye sahiplerine, yaşanan gelişmelerden olumsuz etkilenilmemesi için çözüm önerileri sunuldu.

 

Alkin; “Reel sektörün finansal sisteme karşı ciddi bir haksızlık olduğunu bir gerçek. Makroekonomi reformlar konusunda Türkiye uluslararası alanda alkışlandı, tebrik edildi. Lakin sorun 2 yıldan bu yana makroekonomi reformlardan kaynaklanan rahatlama mikroekonomi reformları hayata geçirme konusunda sıkıntılar yaşadığımızda aşikâr. Büyüme ile ilgili ciddi bir derdimiz var, Türk reel sektörünün finansman durumunu düzeltmesi gibi bir dizi tedbire mutlaka ihtiyaç var.  2015 yılı sonunda dünya yeni bir aşamaya geçerken bizimde yıl sonuna kadar çok iyi çalışmamız lazım.

 

Piyasalarda bir sakinleşme olma ihtimali de var,  17 Mart akşamı TCMB faizi arttırmaz ise, ardından 18 Mart akşamı FED ‘sabır’ kelimesini metinde tutmaya karar verirse; uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch de, Türkiye’nin derecelendirme notunu 20 Mart günü ‘yatırım yapılabilir ülke’ düzeyinde tuttuğunu açıklar ise, bu olumlu gelişmeler, içeride yurt içi piyasaların sakinleşmesi boyutunda önemli işlev görecektir. Bu durumda, 20 Mart cuma gününe kadar, yurtiçi piyasaları kontrol altında tutmamız ve ‘bir bardak suda fırtına kopması’nı engelleyecek bir dirayetle süreci yönetmemiz gerekiyor. Başkanımızın da dediği gibi, bu dönemde “söz gümüş ise, sükut altın”. dedi.

 

Kamu kurum ve kuruluşları, oda ve birlikler ve STK temsilcilerinin de katılımı ile gerçekleştirilen programa, iş dünyası da yoğun ilgi gösterdi.

 

 

 

 

 

 

 

ETİKETLER :
Diğer İs Dünyası haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA