DOLAR VE AVRO'YA GÜVEN BİTİYOR, ALTIN GİDEREK DEĞERLENİYOR...

Dolar ve Avro'ya güven giderek bitiyor. Altın değerleniyor. İnsanlık tüm dünyanın kabul edeceği bir para biriminin arayışında. Küresel kapitalizmin heran büyük bir patlak vererek son bulması baskısı tüm dünyayı hızla sarmaya başladı...
Bu haber 2015-02-04 22:28:50 eklenmiş ve 785 kez görüntülenmiştir.

DOLAR  VE AVRO'YA GÜVEN BİTİYOR, ALTIN GİDEREK DEĞERLENİYOR...

 

Dolar ve Avro'ya güven giderek bitiyor. Altın değerleniyor. İnsanlık tüm dünyanın kabul edeceği bir para biriminin arayışında. Küresel kapitalizmin  heran büyük bir patlak vererek son bulması baskısı tüm dünyayı hızla sarmaya, bu baskı giderek büyümeye başladı...

 

ABD Dolarının dünyayı sömüren şirket ve ailelerin  kontrolünde  özel para olması, Doların gerçek karşılığının olmaması neticesinde dünya genelinde dolar giderek büyük bir güven kaybı yaşamaya başladı. Bu güven kaybı giderek büyüyecek. Kapitalist Küresel Ekonomi Giderek Terorizm, Soygun, Kumar ve İnsanlığı düşürmenin baş mimarı olmaya doğru hızla yol aldı, doların başını çektiği kapitalist-küresel ekonominin bu özelliği dolara olan güveni hızla sıfırladı...

 

Devletler ve Halklar kendi milli paralarına yönelmeye başladılar. Rusya ve İran başta olmak üzere doların bu balon halini gören devletler kendi milli paralarına döndüler.Dünyada birçok ülke ise Dolar Balonundan nasıl kurtulacağının hesabını yapmaya başladı.

 

Avrupa kıtasında ise çürüme ve çöküş hergeçen gün dahada şiddetlenirken EURO'nun hızla güven kaybetmesini beraberinde getirdi.

 

Dolar ve Avronun dünya genelinde hızla güven kaybı Küresel anlamda insanları tüm dünyanın kabul edeceği bir para birimine, yatırım ve güven açısından da altına yönlendirdi. Dünyada ülkelerin belirsizlik durumu giderek tavan yaparken, yartırım aracı olarak da en güvenli liman ise altın olmaktadır.

 

Türkiye'de ise Piyasaların faiz düşecek beklentisi güçlenirken Türkiye ekonomisi bağımsız olmadığı, Türkiye hala bir sömürge statüsünde olduğu için (Çünkü Türkiye Merkez Bankası Türkiye'nin milli parası olan TL değil dolar rezervi tutuyor) paranın patronları merkez bankasındaki memurlarını istediği gibi yönlendirerek Türkiye'ye büyük bir zarar vermektedirler. 10-15 yıl önce Türkiye'de  bir lira faize veren 1,5-2 lira kazanıyordu.  Bu faiz hortumu  kesildiği için Türkiye para babalarının ana hedefi oldu.

 

Merkez bankası ufak bir faiz düşüşü ve piyasada oluşan algıya göre hareket etseydi döviz fazla yükselmeyecekti. Ama onlar aksini yapıyorlar. Çünkü Türkiye merkez bankası bağımsız değil. Küresel patronlara bağlı bir sömürge kurumu. Rezervi TL değil, Dolar. Dolara güvenenler bir gün bu kağıtlarını yemeye fırsat bulmadan ellerindeki çöplerle ortada kalacaklar. Çünkü  küresel kapitalizm son zamanlarını yaşıyor.  Algı, üçkağıtçılık, faiz ve kumarla ayakta duruyor. Ekonomi gerçek ekonomi değil tamamen insanları, ulusları kandırma ve soyma üzerine kurgulanmış. Bu yalan ve kumar düzeninin ne zaman nerede nasıl çökeceği, nerede patlak vereceği baskısı dünya genelinde kontrolsüz genişliyor.

Örneğin bir sabah kalktınız Amerikalılar sahte karşılığı olmayan doların bulunduğu Merkez bankasını havaya uçurmuşlar... Bu karşılıksız Amerikan devletinin değil bir iki ailenin sadece algıyla oluşan kağıdını nerenize koyacaksınız...

 

İŞTE ALTIN FİYATLARI HAKKINDAKİ YORUMLAR

 

Altın fiyatlarında dalgalanmalar olmasına rağmen artışı devam edecek gibi görünüyor. Yunanistan’daki yönetim değişikliğinden dolayı Avrupa'nın Yunanistan'a karşı tavrı da bundan sonra fiyatlarda etkili olacaktır. Dünya Elmas Borsaları Federasyonu Başkanı (WFDB) Ernest Blom, “Altındaki yükseliş trendi orta ve uzun vadede devam edecektir. Ancak bu dönemde zaman zaman düzeltmeler olacaktır.” öngörüsünde bulunuyor.

 

Parasını korumak isteyen birçok insan tabii ki ilk olarak döviz ve altın arasındaki ilişkiye bakmaktadır. Fakat genel itibariyle, altın genellikle paranızın değerini korurken, döviz paranızın değerini artırmak için çalışmaktadır. Bununla beraber paranızın değerinin düşmeyeceği garantisi de döviz tarafından maalesef verilememektedir.

 

Altın fiyatlarını etkileyen birçok faktör var. Bu faktörlerin en önemlileri arz ve talep, ekonomilerin borç seviyeleri, enflasyon, faiz oranları, petrol fiyatları, risk azaltma çabaları ve alt etken olarak kuyumculuk, elektronik veya diğer altına dayalı sektörlerde oluşan taleptir.

 

Ancak Dünya ekonomisinde oluşan belirsizlikte bu yükselişin en önemli nedenleri şunlardır:

 

Dünya ekonomisindeki dalgalanmalar (Amerika Merkez Bankası'nın (Fed) parasal genişlemeyi sonlandırmasının ardından stabil bir duruş sergilemesi) altın fiyatları üzerine etkileri oldu.

 

Euro ve Dolar gibi paralara olan güvenin azalması nedeniyle yatırımlar altına kaydı.

 

Komşumuz Yunanistan’daki siyasi değişim ve yeni iktidar partisi SYRIZA’nın borç koşullarında yapacağını söylediği sıkı pazarlıkların, Avrupa’da istikrarsızlık yaratacağı endişeleriyle artan "güvenli liman" alımları, altın fiyatlarının yönünü yeniden yukarıya döndürdü.

 

Avrupa Bölgesinde Yunanistan, İspanya, İtalya ve Portekiz ülkelerindeki kriz kaygısının etkisi altına yatırımı arttırdı. Amerikan Hükümetine olan güvensizliğin ve yüksek borçlanmadan kaynaklanan tedirginlik fonları altına yönlendiriyor.

 

Faiz oranlarının düşmesinden kaynaklanan enflasyonun yükseleceği beklentisi altına yatırımı arttırıyor.

 

Altında dalgalanmalar olacaktır. Ancak piyasalardaki belirsizliğe karşı bir korunma aracı olmaya devam edecektir. Çin ve Hindistan'da fiziksel altın alımının devam edeceği görülmekte, bu da dolardaki artışa rağmen talebin artması dolayısı ile altın fiyatlarında yükselmenin devam edebileceği ihtimalini göstermektedir.

 

Öte yandan, altının yükseleceği değil, düşeceğine dair öngörülerde bulunan raporlar da bulunuyor. Altının tekrar canlanacağını öngören uzmanların aksine, Barclays’in geçtiğimiz hafta başında açıkladığı bir rapora göre; “Güçlenen dolar ve Fed’in faiz artırımıyla altın 2015’te yeni dip seviyelerini test edecek. Banka altın fiyatlarındaki tahminlerini düşürerek altının 2015 ortalama fiyatına dair tahminini 1.180 dolardan 1.170 dolara düşürerek fiyatların 2016’da 1.150 dolara kadar gerileyebileceği” öngörüsünde bulundu. Barclays raporuna göre, bu yıl en düşük seviyelerini test edecek olan altın, 2015’te Asya’daki yükselen taleple toparlanma yaşayacaktır. İsviçre’deki UBS bankası, doların güçleneceği ve ABD’de faiz oranlarının artacağı beklentisiyle altının beklentilerin üzerinde düşeceğini ve 2015 yılı altın fiyatı tahminlerini 1.200 dolardan 1.190 dolara düşürdüğünü açıklamıştır.

 

Dolar Yükselmeye Devam Eder mi ?

 

Türkiye,  yüzde 3,5 civarında büyüme ve petrol fiyatlarının yardımıyla düşen cari açık ve enflasyonla gelişmekte olan ülkeler içinde 2015 yılında pozitif olarak ayrışacak gibi görünmektedir. Fakat faizlerin ve döviz kurunun yılın ikinci yarısında FED’ in faiz artışıyla yükselmesi söz konusudur. Yılın ikinci yarısına yaklaşırken, yurt dışında yaşanacak bu önemli parametre değişikliği düşünülürse, Türkiye’de Haziran 2015 yapılacak olan seçimler ve ekonomi yönetiminde yaşanacak görev değişiklikleri, 2015 görünümü için çok daha önem kazanmaktadır.

 

ABD Merkez Bankası’nın (FED)  faiz artırımının zamanlamasına ilişkin söylemini değiştirmesi olasılığından bahsedilmeye başlandı; FED, Ekim 2015’e kalmadan faiz artırabilir.

 

Dövizdeki Bu Artış İhracatçımızı Nasıl Etkiler?

 

Eğer gerçekten de faiz artırımları 2015’in ilk yarısında yapılmaya başlanacaksa, bu durum Türkiye için iyi haber olmayabilir. Bir yandan dolar artıyor, öte yandan Euro dolara karşı değer kaybediyor. İhracatımız Euro, ama maliyetlerimiz ABD Doları bazında olduğundan, dış ticaret dengemize olumsuz etki yapıyor. Diğer taraftan dolardaki artış, iş dünyasının önünü göremez hale getirebilir. Zor bir dönemin başlangıcındayız. Önümüzdeki birkaç aylık süre içinde, eğer ABD’de faiz artırımlarına başlanacağı beklentisi güçlenirse, dolar/TL kuru yükselebilir. Bu yüzden iş dünyasının, özellikle ithalat ödemelerini forward (Döviz, menkul kıymet veya emtiaların ileri bir tarihte teslimi kaydıyla bugünden yapılan sözleşmelerle alınıp satılması ) ile bağlamalarında fayda var.

 

Türkiye, petrol fiyatlarının düşmesi sonucu 2015 yılında daha düşük bir enflasyon elde etse de, olası sert faiz indirimi, mevcut dalgalanmalarda devalüasyona yol açabilir. TCMB dolardaki son yükselişe bakarak, nasıl geçen yıl faizleri yükselterek dolardaki yükselişin önüne geçti ve bir devalüasyon (Paranın satın alma gücünün düşürülmesi) krizini engellediyse, önümüzdeki hafta da enflasyon açıklandıktan sonra temkinli duruşunu muhafaza edecek gibi görünüyor. Doların güçlenmesinin TL’nin dış değerinde, enflasyonun devam etmesinin de TL’nin iç değerinde yarattığı kayıplar Türk üreticisinin rekabet gücünü olumsuz şekilde etkiliyor. Bu önümüzdeki dönem için ciddi bir risk oluşturuyor.

 

Ayrıca yabancı yatırımcı için şu anki Türk Lirası faiz oranlarını cazip gelmiyor. Daha doğrusu bu cari açık ile bu uluslararası konjonktürde Türk Lirası yatırımı yapmak için mevcut faiz oranlarını yeterli bulmuyorlar.

 

“Merkez Bankası reeskont kredisi limitini yükseltti. Ancak yeterli değil; limit daha da yükselmelidir. Ülkemiz sanayisinde üretim artışı sonbahar aylarında giderek zayıfladı, imalatta ise üretim geriledi. Sanayinin rekabet gücünü artırmak tüm toplum kesimleri için anahtar önem taşımaktadır.

 

Altın nedir?

 

Altın parlak sarı, yoğun, havadan, sudan etkilenmeyen ve ticari değeri çok yüksek bir metaldir. Kimyasal element olarak simgesi Au’dur ve Latince "aurum"un kısaltmasıdır.

 

Altında ayar ne anlama gelir?

 

Mücevhercilikte ve altın para basımında kullanılan altın alaşımlarının ayarları ülkeden ülkeye değişmektedir. Türkiye’de iç piyasaya sürülen mücevherler 22, 18 ve 14 ayarlık altın alaşımlarından yapılır. Ayar, bir gram alaşımda bulunan altın miktarıyla belirlenir. 24 ayar altın, arı ya da bir başka deyişle saf altındır ve 1000 milyemdir (miligramdır). 18 ayar içindeki has altın 750 milyem, 14 ayar içindeki has altın ise 585 milyemdir.

 

Has altın gram fiyatı nasıl hesaplanır?

 

1 ons altın fiyatı / 31,1034768 formülü bize 1 gram altının fiyatını vermektedir.

 

Çeyrek altın kaç ayar ve kaç gramdır?

 

Halk arasında sıkça kullanılan diğer bir adı da "küçük altın"dır. 22 ayar 1,75 gramdır. Has altın olarak karşılğı 1,605 gramdır.

 

Yarım, Tam (Ziynet) ve Ata Cumhuriyet Altını kaç ayar ve kaç gramdır?

 

Yarım altın 22 ayar 3,50 gramdır. Has altın olarak karşılığı 3,21 gramdır. Tam yani diğer bir adıyla Ziynet altın ise 22 ayar 7,00 gramdır. Has altın olarak karşılığı 6,42 gramdır. Ata Cumhuriyet Altını 22 ayar 7,20 gramdır. Has altın olarak karşılığı 6,60 gramdır.

 

Gremse altının değeri nasıl hesaplanır?

 

Bu altının diğer bir adı da 2,5 luk altındır. 10 çeyrek altına veya 5 adet yarım altına eşittir.

 

Reşat ve Hamit altın nedir?

 

Reşat altın Osmanlı altınlarıdır. Bunlar eski Osmanlı devleti zamanlarından kalan altınlardır. Reşat döneminde (hicri 1327) basılmıştır.

 

Hamit altın ile Reşat altın, aynı fiyata sahiptirler ve ikisinin arasında görünüşleri haricinde herhangi bir farklılık gözlemleyemezsiniz. En büyük farkları budur. Bununla birlikte ikisini birbirinden ayıran bir diğer özellikte Hamit altının II.Abdülhamid döneminde yani hicri 1293 senesinde basılmış olmasıdır.

 

1 ons altın kaç gramdır?

 

 

Dünya standartlarında 1 ons altın 31,1034768 gramdır.

ETİKETLER :
Diğer İs Dünyası haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA