YUNANİSTAN'DA YUNANİSTANLI CHE'NİN ZAFERİ

YUNANİSTAN'DA YUNANİSTAN'LI CHE'NİN ZAFERİ
Bu haber 2015-01-26 06:50:05 eklenmiş ve 1839 kez görüntülenmiştir.

YUNANİSTAN'DA CHE'NİN ZAFERİ

 

 

Yunanistan'da yapılan erken genel seçimlerde Radikal Sol Koalisyon (SYRİZA) büyük zafer kazandı. SYRIZA yaklaşık yüzde 36 oy oranıyla birinci parti oldu. Ülkede eski Başbakanlardan Yorgo Papandreu'nun 3 hafta önce kurduğu Demokratlar Sosyalistler Hareketi (KİDİSO) yüzde 3 barajını aşamazsa SYRİZA'nın tek başına iktidara gelmesi şansı çok yüksek görünüyor.

 

Partinin lideri Aleksis Tsipras'ın 320 milyar euro'luk kamu borcunun silinmesini isteyeceği yolundaki vaadi ise Avrupa Birliği'ni tedirgin ediyor.

 

 

KESİNLEŞMEYEN SONUÇLARA GÖRE OY ORANLARI ŞÖYLE;

 

Syriza % 36,07 (149 milletvekili)

 

Yeni Demokrasi % 28,11 (77 milletvekili)

 

Altın Şafak % 6.35 (17 milletvekili)

 

Po Tami % 5.91 (16 milletvekili)

 

Komünist Parti % 5.45 (15 milletvekili)

 

PASOK % 4,75 (13 milletvekili)

 

Bağımsız Yunanlar % 4,70 (13 milletvekili)

 

İKTİDARDAKİ YENİ DEMOKRASİ YENİLGİYİ KABUL ETTİ

 

İktidardaki Yeni Demokrasi de yenilgiyi kabul etti. Yunanistan Sağlık Bakanı Makis Voridis de Mega TV'ye yaptığı açıklamada "Kaybettik" dedi.

 

 

SYRİZA'nın seçim zaferini de halk, sevinç çığlıkları ve gözyaşları ile kutladı.

 

SYRİZA FARK ATTI

 

Aleaksis Tsipras'ın lideri olduğu SYRİZA, beklentilerin de üzerinde aldığı oy oranıyla, 2.5 yıldır iktidarda olan rakibi merkez sağcı Yeni Demokrasi partisine (ND) yaklaşık olarak yüzde 8 fark attı.

 

TEK BAŞINA İKTİDARA GELME ŞANSI ÇOK YÜKSEK

 

 

300 üyeli Yunan parlamentosu'nda bir partinin tek başına iktidar için en az 151 milletvekili seçmesi gerekiyor. Oyları geceyarısına kadar yüzde 2-3 arasında değişen eski Başbakanlardan Yorgo Papandreu'nun 3 hafta önce kurduğu Demokratlar Sosyalistler Hareketi (KİDİSO) yüzde 3 barajını aşamazsa SYRİZA'nın tek başına iktidara gelmesi şansı çok yüksek görünüyor.

 

"SADECE YUNAN HALKINA DEĞİL AVRUPAYA MESAJ"

 

SYRİZA sözcüsü de seçim zaferini şu sözlerle duyurdu:

 

 

"Tarihi bir zafer. Bu yalnızca Yunan halkına değil Avrupa'ya da bir mesaj."

 

 

SAMARAS: HALKIN KARARINA SAYGILIYIZ

 

Yeni Demokrasi Partisi lideri Antonis Samaras, bugün yapılan seçimlerde Yunan halkının kararına saygı gösterdiğini söyledi.

 

Samaras, başkent Atina'da Zapyon Sarayı'ndaki basın merkezinde yaptığı konuşmada, " Yunan halkı sözünü söyledi ve hepimiz bu karara saygı gösteriyoruz. Vicdanım rahat, ülkeyi felaket eşiğinde aldım ve dayandık. Ülkenin güvenilirliğini sağladık ve kalkınmanın geri dönmesi için temelleri attık" dedi.

 

TSİPRAS'TAN ZAFER KONUŞMASI

 

Yunanistan'da erken genel seçimlerin galibi resmi olmayan sonuçlara göre SYRIZA. Parti liderleri seçim sonuçlarına dair değerlendirmelerini yaparken gecenin yıldızı SYRIZA Lideri Aleksis Tsipras Propilya Meydanı'nda konuştu. Tsipras, "AB ile ne çatışmaya gireceğiz ne de boyun eğeceğiz" dedi.

 

TSİPRAS'IN SÖZLERİ ŞÖYLE:

 

 

" Yunan halkı tarih yazdı, umutlar tarih yazdı. Yunan halkı sayfayı çevirdi. Yunan halkı bize kuşkuya hiç yer bırakmayan bir zafer bağışladı. Halkımız değişen Avrupa için örnek oldu. Yarından işe başlıyoruz. 5 yıl süren baskı sürecinin sonuna geldiğimizi ilan ediyoruz. Memorandum bugünden itibaren tarih oluyor. Yunan halkı bize açık çek vermedi ama Hükümet olmamızı ve süreci başlatmamızı söyledi. Bugün yenen ve yenilen yok. Bugün kazanan varsa o da Yunanistan emek hareketidir. Tüm Avrupa halklarına dayanışma çabalarından dolayı teşekkür ederiz. Yeni Yunan halkı AB içinde yaşanılır ve kabul edilir bir program için pazarlığa hazırdır. Bütünlüklü ve ulusal planlarımızla pazarlık masasına oturacağız. Ülkenin yeniden yapılandırılması çabamız başlayacak ve tahakküm politikalarını kabul etmeyeceğiz. Önceliğimiz kriz dolayısıyla kaybedilen ulusal bağımsızlığımızı, kaybedilen onuru kazanmaktır. AB ile ne çatışmaya gireceğiz ne de boyun eğeceğiz."

 

DEMİRTAŞ'TAN TEBRİK MESAJI

 

Öte yandan HDP Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş, Yunanistan seçimlerinden birinci parti olarak çıkan SYRİZA'nın lideri Aleaksis Tsipras'ı kutladı. Demirtaş Türkçe gönderdiği mesajında, "Yoksullar için, emekçiler için özgür bir dünyaya doğru yolun açık olsun kardeşim." ifadelerini kullandı. Selahattin Demirtaş Tsipras'a aynı tweet'i Yunanca olarak da gönderdi.

 

YUNANİSTAN'IN CHE'Sİ

 

Tsipras'ın bir siyasetçi olarak çizdiği portre de sıra dışı. Lisedeyken tanıştığı Peristera Baziana ile 20 yıldan uzun süredir birlikteler. Ama evli değiller. Başbakan olması durumunda Tsipras, iktidara resmi nikâh kıymadan gelen ilk lider olacak. Baziana ve Tsipras üniversitede okurken aynı siyasi hareket içinde yer almışlar. Çiftin iki erkek çocuğu var. Küçük olanın adı 'Ernesto'. Che Guevera'nın 'Ernesto'su. Tsipras'ın eşi Baziana, Atina Üniversitesi'nde Bilgisayar ve Elektronik Mühendisliği Bölümü'nde öğretim üyesi. Mutlu bir aile hayatları olduğu biliniyor.

 

TÜRKİYE İLE ARASI NASIL?

 

Tsipras'ın Türkiye'ye bakışı da çok olumlu. Tsipras geçen hafta Batı Trakya ziyaretinde azınlık eğitimini çağdaş biçimde destekleyeceklerini söyledi. "Batı Trakya Türkleriyle hemşeri ve yurttaş gibi hissediyorum" diyen Başbakan Samaras'la dalga geçti. "Biz zaten hemşeri ve yurttaşız" dedi. Syriza AB'den uzaklaşan politik duruşu nedeniyle Rus doğalgazının Avrupa'ya ulaştırılması için Türkiye- Yunanistan sınırında doğalgaz terminali inşa edilmesine sıcak bakıyor. Kıbrıs'ta ise iki toplumlu bir federasyon istiyor.

 

NEDEN ZAFER KAZANDI?

 

SYRİZA'nın yükselişinde en önemli nedenin, AB-IMF kurtarma paketleri karşılığında hayata geçirilen kemer sıkma politikalarına Yunan kamuoyunda büyüyen tepki olduğu düşünülüyor.

 

SYRİZA'nın programının temelinde de bu kemer sıkma politikalarını ret bulunuyor. Parti, ülke borçların önemli bölümünün silinmesini, yardımlar için yeni müzakereleri ve sosyal hakların artırılmasını savunuyor. Tsipras'ın 15 Eylül 2014'te Selanik'te açıkladığı program, partinin hedeflerini net olarak ortaya koyuyor.

 

İŞTE SYRİZA'NIN TEMEL VAATLERİ

 

· BORÇLARIN KISMEN SİLİNMESİ: SYRİZA kamu borçlarının kısmen silinmesini savunuyor. Parti programında 1953'te Almanya'nın borçlarının yaklaşık yarısının silinip diğer yarısının uzun vadeli krediye çevrilmesi örneği veriliyor. Bunun Yunanistan için de yapılabileceği belirtiliyor. Parti, AB ile yeniden masaya oturarak, Avrupa'dan alınan kaynağın geri ödenmesinde faiz oranlarının görüşülmesi ve vadelerin uzatılması gerektiğini ifade ediliyor.

 

· BEDAVA ELEKTRİK: SYRİZA yoksulluk sınırı altında yaşayanlara elektrik ve ısınma hizmetini ücretsiz vereceğini taahhüt ediyor.

 

· GIDA VE KİRA DESTEĞİ: İhtiyacı olanlara gıda ve kira yardımı yapılmasını savunuyor.

 

· SAĞLIK VE EMEKLİLİK MAAŞLARI REFORMU: Parti, ücretsiz sağlık hizmetini düzelteceğini, emekli maaşlarını iyileştirmek için 13 milyar Euro'luk bir planı devreye sokacağını belirtiyor.

 

· ULAŞIM REFORMU: Yoksulluk sınırı altında yaşayan Yunanlara ve uzun süredir işsiz olanlara özel toplu taşıma kartı verilmesi öngörülüyor.

 

· ZENGİNLERİN VERGİLENDİRİLMESİ: SYRİZA zenginlerden alınan ve son yıllarda kaldırılan bazı vergilerin geri getirilmesini, kimi yeni vergileri ve gelir vergisi alt sınırının 5 bin Euro'dan 12 bin Euro'ya çıkarılmasını savunuyor.

 

· İSTİHDAM PROGRAMI: Yunanistan'da işsizlik oranı yüzde 25'in, gençler arasında işsizlik oranıysa yüzde 50'nin üzerinde. SYRİZA büyük bir istihdam programını devreye sokmak istiyor. Amaç iki yıl içinde 300 bin yeni istihdam alanı yaratmak.

 

· ÖDENEMEYECEK BANKA BORÇLARININ SİLİNMESİ: SYRİZA'ya göre yurttaşların bankalara ödeyemediği borçlar silinmeli.

 

· ASGARİ ÜCRET: SYRİZA asgari ücreti 751 Euro'ya çıkartacağını belirtiyor.

 

· DEMOKRASİ: Demokrasinin geliştirilmesi ve katılımın güçlendirilmesi hedefleniyor.

 

 


 
ETİKETLER :
Diğer DÜNYA haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA