UZAKTAKİ ADAM : mg

Bir okulda Beden Eğitimi Öğretmeni olan Mehmet Gökcük Hocamız, şiire karşı sevgi ve aşkla dolu olduğu için şiiri hiç bırakmamış. Adeta bir şiir sevdalısı olmuş. Çıkardığı şiir kitapları ve kurduğu şiir kulüpleri de cabası…
Bu haber 2015-01-12 01:24:12 eklenmiş ve 1428 kez görüntülenmiştir.

UZAKTAKİ ADAM : mg

 

DKM: Merhabalar Mehmet Hocam Öncelikle kendinizden Bahseder misiniz?

M.Gökcük: İstanbul doğumluyum ve 13 senedir İstanbul’da yaşamaktayım. Beden Eğitimi Öğretmenliği ve Spor Eğitim Merkezi Yöneticiliği yapmaktayım. Ayrıca SEVGİ’Lİ AŞK isimli şiir kitabının yazarı ve HİSLİ HECELER ŞİİR KULÜBÜ’nün kurucusuyum.

DKM- Beden Eğitimi Öğretmeni ve Şiirin Buluşması Enteresan. Peki Şiire Olan İlginiz Nereden Gelmektedir?

M. Gökcük: Ortaokul yıllarında verilen kompozisyon ödevlerini şiirlerle süslerdim. Mutlaka bir kıta da olsa kompozisyonlara şiir eklerdim. Türkçe öğretmenimin dikkatini çekti, farklı ve dikkat çekici olduğunu söylerdi. Bununla birlikte cesaretlenerek yazdığım yazıları o zamanlar çocukların vazgeçilmezi olan Türkiye Çocuk Dergisi’ne postalardım. Bu şekilde başlayan ilgi her yeni yılda büyüyerek kocaman bir aşka dönüştü.

 

DKM- Şiir Kitabınız Olan SEVGİ’Lİ AŞK, Bizlere Ne Anlatmak İstiyor? Neyi Vurgulama Çabasında?

M. Gökcük: AŞK ve SEVGİ. Sanırım manevi dünyamızı özetleyecek olsak, anlatacaklarımızı karşılayacak her hissin buluşma noktaları AŞK ve SEVGİ olur. ‘Aşk biter, sevgi sürer’ derler. SEVGİ’Lİ AŞK, gerçek bir sevgi ile bütünleşmiş aşkın kalıcı olabileceğine dem vuruyor. İnsanın tutku duyduğu ‘vazgeçilmez’ dediği her şeye aslında aşık olduğunu vurguluyor.

DKM- Şairlik Vasfını Nasıl Açıklarsınız, ‘Şiir’ Denince Ne Hissediyorsunuz?

M. Gökcük: Şairlik, belirli bir düşünce yapınız olmanıza rağmen, bazen hiç ummadığınız birinin yerine kendinizi koyup, o kişi olmak ve daha önce hiç rastlamadığınız bir dünyanın içindekileri anlatmak gibi. sürprizlerle doludur. Bunun yanında evrensel bir dili kullanabilme yetisine sahip olma gayretini arttıran, her yüreğe ulaşabilme gücünü isteten derin bir vasıf. Yazarken çok fark etmesek de büyük sorumlulukları olan bir vasıf. ‘Şiir’ denince hayatı hissediyorum. Hayatın gerçek yanlarını, çoğu zaman görmeden, görsek de umursamadan geçiştirdiğimiz içsel dünyamızı özetleyen en mükemmel coğrafyadır şiir.

DKM- Sanırım Bu Sorumluluğu Hissettiğiniz İçin Bir Şiir Kulübü Kurma Düşünceniz Oluştu?

M. Gökcük: Şiir kulübü birçok amacı barındıran bir yapı. Günümüz dünyasında çocukların eğlence alanları, oyun tipleri, iletişim biçimleri, hobileri geçmişimizde, bizlerin yaşadığı çocukluktan çok farklı. Özellikle madde merkezli bakış açısı, her geçen gün onları manevi gerçeklerden, manada uzaklaştırıyor ve işin kötü tarafı bu ortamdan gayet memnunlar. Şiir kulübünün en önemli amacı şiirin gücü ile hisseden insanların sayısını arttırmak. Yetenekle doğru seçenekleri buluşturmak. Onlara yetenekli oldukları alanda, hem kendileri için, hem de toplumun manevi değerlerini hatırlamaları ve hatırlatmaları için bir fırsat vermek. Dahası, Kalplere Giden Yol’un güzelliğini benimsemeleridir..

DKM- Kaç Öğrenciniz Mevcut Kulüpte? İsteyen Herkes Üye Olabiliyor mu?

M. Gökcük: İsteyen herkesi üye yapmak onlarla ilgilenmek ve katkıda bulunduğumuz öğrenci sayısını yükseltmek isterdim ama sanırım bunu yapabilmemiz için çok geniş kapsamlı teknik alana ve akademik bir ortama ihtiyacımız var. Elemeler yaparak belirlediğimiz 13 Öğrencimiz var. Hepsi birbirinden yetenekli ve tarzları çok farklı. Bir de aramıza sonradan katılan Türkçe Öğretmenimiz İpek Hanım var. Sağ olsun o da özellikle sahne duruşu ile ilgili deneyimlerini, bilgilerini öğrencilerimize aktararak büyük katkılar sağlıyor ve tüm program konseptimizi birlikte hazırlıyoruz.

DKM.Medya: Kendinize İdol Aldığınız, Tarzınıza Etki Eden Yazarlar-Şairler Var mı?

M. Gökcük:Ben ilerde ya da şu anda böyle biri olmak istiyorum demem. Herkesin zamanla kendi tarzı oluşuyor ama asla yeteneğine ulaşamayacağım, hayranı olduğum ve bütün şiirlerini okuduğum şairler fazla. Bu yüzden onlardan birisi olmaya kalksam hangisini seçeceğime bile karar veremem. Necip Fazıl’ın tümcelerine yansıyan sivri zekası, Cemal Süreya’nın aşka aşkı, Nazım Hikmet’in ‘her konuyu hakkıyla yazabilirim’ özgüveni, Cemal Safi’nin, Bahattin Karakoç’un şiiri ritmik bir şölene dönüştüren heceleri, Ümit Yaşar’ın derinliği, Yahya Kemal’in İstanbul sevgisi… Saymakla bitmez. Ben hepsinden biraz aldım, bazen bazısından hepsini. Özdemir Asaf, Orhan Veli, Yedi Güzel Adam dizisiyle daha da yakından tanıdığımız Cahit Zarifoğlu, Adil Erdem Bayazıt. Bu konuda çok şanslı olduğumuzu düşünüyorum. Çünkü Mevlana, Yunus Emre gibi yüzyıllar sonrasına nasihatler gönderen mükemmel yüreklerde bu topraklarda yaşamış, az önce saydığım ve aklıma gelmeyen onca üstat da.

DKM.Medya: Ülkemizi Bu Konuda Nasıl Görüyorsunuz? Şiire Olan İlgi ve Destek Yeterli Düzeyde mi? ya da Toplumun Belirli Bir Kesimi mi Şiirle İlgileniyor?

M. Gökcük: Durum içler acısı. Okurdan çok yazar var. Okuyan kesimin büyük bölümü de şiir okumuyor. Az önce saydığım ustaların isimlerini az çok herkes duymuştur ama caddeye çıksak bu isimleri saysak ve herhangi birisinden bir iki mısra okuyun dersek sanırım ciddi anlamda kötü bir yüzde çıkar ortaya. Sosyal medyada yayınlanan o etkileyici kısa sözler dışından, kitaptan okunup hafızalarda kalan pek bir şey bulamayız ve bu konuda zengin-fakir, cahil-okumuş, siyah-beyaz diye ayrım yapamayız. Entelektüel kesim dışında sürekli kitap okuyan insan sayısı çok az. Şiir ise sosyal medya sayesinde son zamanlarda biraz daha ilgi görmeye başlamışsa da daha çok okurdan ziyade, şair üretti. Bu da bir şeydir. En azından şiire ilgiyi arttırıyor ama ben şiir okumaktan çok zevk alan, şiirle hayatını bütünleştiren çok az insan tanıyorum. Sorunuza cevabımda ilave etmek istediğim en önemli şey, şairlerin, yazarların kalemlerini toplumsal bütünlüğe adamaları yönündeki dileğim olacaktır. Çünkü ülkemizin her platformda gerçek liderlere, gerçek yüreklere ihtiyacı olduğu bir dönemdeyiz.

DKM.Medya: Peki Siz Bu Anlamda Liderlerden Biri Olduğunuzu Düşünüyor musunuz?

M.Gökcük: En azından şu an sizin de gördüğünüz gibi, sadece Beden Eğitimi Öğretmenliği yapmıyorum. Öğrencilerimizin toplumsal görüntü konusundaki düşüncelerine önem veriyor, onları dinliyor, ansızın onlara şiirler okuyor veya programlarımızda yer veriyorum. Şiirin kimseye zarar veremeyecek ama herkese güzellikler katabilecek bir güç olduğundan bahsediyorum. Okulda şiirle ilgili bir çalışma olduğunda hemen adımın anılması beni mutlu ediyor. Ön plana çıkma, ya da bu konuda ünlü olma derdinde değilim ama bu küçük dünyada şiirle anılan biri olmak benim için çok anlamlı. Sorunuza cevap oldu mu bilmiyorum. Liderlik ediyor muyum, röportajı okuyanlar karar versin.

M.Medya: Benim Gördüğüm Manzaraya Göre Gayet İyi Bir Şekilde Liderlik Ediyorsunuz?

M.Gökcük: Eksik olmayın, Estağfurullah

DKM.Medya: Şiirlerinizde Ağırlık Verdiğiniz Bir Konu Var mı?

M.Gökcük: Evet, hayatın içindeki her şey

DKM.Medya: Son Olarak Neler Söylemek İstersiniz? Genç Şairlere, Öğrencilerinize ve Okurlarınıza İletmek İstedikleriniz Bir Mesajınız Var mı?

M. Gökcük: Öğrencilerime her gün iletmek istediğim bir şeyler oluyor. Değerli ve güzel çocuklar hepsi. Bu güzelliklerin, güzel yüreklerin topluma, geleceğe katabileceği çok şey var. O özlediğimiz duru, gerçek sevgiler gün ışığına çıkmalı. Hep birlikte aramızdaki duvarları yıkmalı ve sevgi diliyle konuşmalıyız. Okurlarımızdan en önemli isteğim bizleri eleştirmeleri. Daha fazla okumalarını ve okudukları her kitabın sonuna hislerini yazmalarını tavsiye ediyorum. Yıllar sonra o kendi elleriyle düştükleri notları okuyunca, kitaplar sayesinde kaç dünya gezdiklerini bir kez daha fark etmiş olurlar ve bu müthiş bir duygu. Ben de henüz yaşlanmış sayılmam ama şiire gönül vermiş, kalemine güvenen genç arkadaşlara, hangi düşünce ve yaşam biçimini edinmiş olursak olalım şiirler sayesinde yoldaş olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Çünkü biliyorum, şiirle içli dışlı olan ve kalemin mürekkebini şiir için akıtan her yürek güneşlenmiş, denizlenmiş, derinleşmiş hislerin gerçek habercisidir ve dünyaya, hayata, evrene anlam katma, varoluşun derin anlamlarını fark ettirmede büyük pay sahibidirler.

Tüm dost yüreklere, yaklaşık 10 yıl önce Akdeniz’ de okuduğum ve çok etkilenip evimin duvarına astığım bir öğüt ile sevgi ve selamlarımı gönderiyorum…

‘Aptal ve cahil olduklarında bile bağışla, dinle onları. Çünkü herkesin bir hikayesi vardır’…

DKM.Medya: Harika Bir Final Oldu Mehmet Bey. Zaman Ayırdığınız, Duygu ve Düşüncelerinizi Paylaştığınız İçin Teşekkür Ederim.

M.Gökcük: Buraya kadar zahmet edip, sitenizde, medya platformunda bizlere yer ayırdığınız ve nezaketiniz, içtenliğiniz için ben teşekkür ederim.

 

                                                                                                                      DKM/ MHA/İSTANBUL

ETİKETLER :
Diğer RÖPORTAJ haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA