Rusya krize çare arıyor

batı kapitalizmi çöküşünü insanlıktan gizlemek, hile ve kumar ekonomisinin çökeceğini dikkatlerden kaçındırmak için Rusya, Türkiye gibi insanlık açısından yükselen ülkeleri krize sokmak için son kozlarını oynuyor
Bu haber 2014-12-17 23:14:04 eklenmiş ve 1333 kez görüntülenmiştir.

Rusya krize çare arıyor

 

Dünya genelinde ekonomik anlamda ters giden şeyler var. Yakın bir zamanda çöküşü kaçınılmaz olan dolar ve batı kapitalizmi çöküşünü insanlıktan gizlemek, hile ve kumar ekonomisinin çökeceğini dikkatlerden kaçındırmak için Rusya, Türkiye gibi insanlık açısından yükselen ülkeleri krize sokmak için son kozlarını oynuyor. Bu anlamda Rusya bu sunni krizleri bertraf etmenin çarelerini arıyor.

Rusya, 15 yıllık Vladimir Putin dönemindeki en kötü ekonomik krizi yaşıyor. ABD ve AB ülkelerinin Kırım ve Ukrayna krizleri nedeniyle ekonomik yaptırımlar uyguladığı Rus ekonomisi, ham petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte büyük darbe aldı.

Salı günü değerinin beşte birini kaybeden ruble, 2014’te toplam yüzde 60 değer kaybı yaşadı. 1 ABD dolarının 80 rubleyi aşması üzerine Rusya Merkez Bankası acil bir kararla faizleri yüzde 17’ye çıkardı, piyasaya büyük miktarda dolar satışı yaptı.

Ani düşüşü yaratan gelişmelerden biri de hafta başında ABD’nin Rusya’ya yönelik yeni bir ekonomik yaptırım hazırlığında olduğuna dair duyumlar oldu. Salı günü Beyaz Saray’dan bu konuda doğrulama gelince, Rusya Merkez Bankası’nın müdahalelerinin etkileri sınırlı oldu.

Medvedev: Durum kontrol altında

Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, Ekonomi Bakanı Aleksey Ulyukayev, Merkez Bankası yetkilileri ve önde gelen şirket yöneticileriyle bir araya geldi. Medvedev, Rusya’nın elinde rublenin sert düşüşünü yumuşatacak yeterli piyasa kontrol araçları olduğunu savundu.

Rublenin mevcut değerinin ekonominin durumunu yansıtmadığını vurgulayan Rus başbakan, hükümetin ve Merkez Bankası’nın piyasalarda dengeyi yeniden sağlayacak ortak bir strateji oluşturduğunu açıkladı.

Hükümetin atılacak adımları koordine edeceğini söyleyen Medvedev, ilk aşamada bankalardaki döviz rezervlerinin arttırılacağını ve döviz likiditesini kontrol ederek piyasadaki arz ve talebi dengeleyeceklerini söyledi.

Bunun Rusya’nın yüzleştiği ilk kriz olmadığını söyleyen Medvedev, “Kriz yönetimi kararları konusunda tecrübemiz var” dedi.

10 milyar dolar rezerv harcandı

Merkez Bankası, yükselen dolar fiyatını dengelemek için pazartesi günü 2 milyar dolar rezervini piyasaya akıttı. Bu amaçla banka, Aralık ayında rezervlerinin 10 milyar dolarını kullandı. Merkez Bankası yaklaşık 400 milyar dolar daha rezerve sahip.

Rusya Ekonomi Bakanlığı da piyasaya dolar süreceğini açıkladı. Bakanlığın rezervlerinde 7 milyar dolar bulunuyor.

Hükümet, ‘Milli Refah Fonu’ olarak bilinen 3 trilyon ruble değerindeki birikimine ise dokunmaya yanaşmıyor.

‘Teflon Putin’

Rus medyası, faizlerin yükseltilmesi ve dolar rezervlerinin eritilmesi kararlarını eleştirdi. Ülkenin yüksek tirajlı gazetelerinden Moskovsk Komsomolets, “Putin’in her şeyi kontrol edebilen bir sihirbaz olduğu düşüncemizi yitirdik” yazdı.

Gazete, Putin’in eleştirileri kabul etmemesi ve sorumluluğu hükümete atması nedeniyle, eleştirilerin üzerine yapışmadığını ima ederek ‘Teflon Putin’ ifadesini kullandı.

 

Devlet Başkanı Putin ise hafta başında sözcüsü aracılığıyla konuya müdahil olmayacağını, bunun hükümeti ve Merkez Bankası’nı ilgilendiren bir konu olduğunu söylemişti.


Apple Rusya'daki satışlarını durdurdu

 

Dünyanın teknoloji devlerinden Apple'ın, Rusya'daki satışlarını rublede yaşanan "aşırı dalgalanma" nedeniyle geçici olarak durdurduğu bildirildi. 

Dünyanın teknoloji devlerinden Apple'ın, Rusya'daki satışlarını rublede yaşanan "aşırı dalgalanma" nedeniyle geçici olarak durdurduğu bildirildi. 

ETİKETLER :
Diğer DÜNYA haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA