Cemil Meriç Doğumunun 98. Yıldönümünde Beykoz’da Anıldı

Cemil Meriç Doğumunun 98. Yıldönümünde Beykoz’da Anıldı
Bu haber 2014-12-13 12:20:15 eklenmiş ve 1494 kez görüntülenmiştir.

Cemil Meriç Doğumunun 98. Yıldönümünde Beykoz’da Anıldı

 
Beykoz Belediyesi, mütefekkir, yazar Cemil Meriç’i doğumunun 98.yıldönümünde düzenlediği programla andı.
 
Programa; kızı Prof.Dr. Ümit Meriç’in yanı sıra Yazar Mevlana İdris ve İsmail Erdoğan da konuşmacı olarak katıldı.
 
Mevlana İdris: “Meriç ömrünü okumaya, yazmaya ve düşünmeye harcamıştır”
 
Cemil Meriç’in 20.Yüzyıl Türk Edebiyatının değerli, mütecessis, ömrünü sonuna kadar yazmayı, okumayı ve düşünmeyi bırakmayan bir yazar olduğunu belirten Mevlana İdris, Meriç’in kelimeleri ustaca aksettiğini vurguladı.
 
İsmail Erdoğan: “Cemil Meriç bir arayışın insanıdır”
 
Cemil Meriç’in her kitabının bir hazine olduğunu söyleyen İsmail Erdoğan da, “Meriç bir arayışın insanıdır kendi ifadesiyle. Arayışı aynı zamanda bir kaçıştır. Bu kaçış bir varışa, varoluşa doğrudur. Bilginin peşindeki bir kaçıştır. O hiçbir zaman tek kitabın insanı olmamıştır” dedi.
 
Son günlerdeki Osmanlı tartışmasına da değinen İsmail Erdoğan, Cemil Meriç’in, “Osmanlıca’sı olmayanın okuryazarlığı da yoktur.” dediğini belirterek, Cemil Meriç kendini özetleyen iki kelime ile şöyle ifade etmiştir. “Öğrenmek ve öğretmek…”
 
Ümit Meriç: “Babamla hayalimiz Beykoz’da bir ‘Ümit Çiftliği’ kurmaktı”
 
Entelektüel hakikatin fikir işçisi olan Cemil Meriç’in anlatan kızı Ümit Meriç de, uzun yıllar Üsküdar Fethi Paşa’da oturduklarını, ama Beykoz’la ilgili de bir hayalleri olduğunu söyledi.
 
Cemil Meriç’in Beykoz’u çok sevdiğini belirten Ümit Meriç konuşmasına şöyle devam etti: “Babamla bir hayalimiz vardı. Beykoz’da bir ‘Ümit Çiftliği’ kurmaktı. Bu hayalimizi gerçekleştiremedik ama görüyorum ki, O’nun diktiği ağaçlardan hepimiz istifade ediyoruz. Babamla Beykoz’a paça yemeye gelirdik. İlk ekmek kadayıfını da Beykoz’da yemiştik. Beykoz bizim için böyle bir anlamı ve önemi var.
 
Babası Cemil Meriç’in Hatay Reyhanlı’da doğduğu evin müze ve kültür evi olarak hizmete başladığından dolayı da oldukça mutlu olduklarını söyleyen Ümit Meriç, “Cemil Meriç’in en önemli özelliği dünya düşünce tarihine 20.Yüzyıl’dan geçen en parlak isimlerden biri olmasıdır. O’nun kitaplarının dünya dillerine özellikle Fransızca, İngilizce ve Arapça’ya tercüme edilmesi gerekiyor” dedi.
 
Babasının yüceltilmeyi sevmediğini de söyleyen Ümit Meriç; “Babam fetişizmi sevmezdi. O yüzden ölümünden sonra ona ait çok az kişisel eşyayı sakladık, çoğu eşyasını dağıttık. Kitaplarını abimle paylaştık. İstanbul’da yaşayan şair, edebiyatçı ve fikir adamlarının doğdukları ve yaşadıkları evleri 
ETİKETLER :
Diğer Yerel Yönetimler haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA