KOBİ’lere Girişim Sermayesi

SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, Türkiye’de ilk defa yasal çerçeveye kavuşan girişim sermayesi fonlarının 2015 yılında kurularak faaliyete geçeceğini söyledi.
Bu haber 2014-12-08 01:33:15 eklenmiş ve 631 kez görüntülenmiştir.

KOBİ’lere Girişim Sermayesi

 

SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, Türkiye’de ilk defa yasal çerçeveye kavuşan girişim sermayesi fonlarının 2015 yılında kurularak faaliyete geçeceğini söyledi. Ertaş “Bu fonların gayrimenkul yatırım fonları ile birlikte önemli bir enstrüman olmasını bekliyoruz” dedi.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, Türkiye’de ilk defa yasal çerçeveye kavuşan girişim sermayesi fonlarının 2015 yılında kurularak faaliyete geçmesini beklediklerini söyledi. Ertaş “Büyük ölçekli girişim sermayesi yatırımlarına başlangıç ve gelişme aşamasındaki girişim şirketleri ve KOBİ’lere sermaye piyasaları aracılığı ile nitelikli yatırımcılar tarafından yapılacak yerli ve yabancı yatırımlarda kullanılması beklenmektedir. 2015 yılında girişim sermayesi yatırım fonlarının kurularak faaliyet geçmesini ve bu fonların da gayrimenkul yatırım fonları ile birlikte faizsiz finans alanında önemli bir enstrüman olarak yerini almasını beklemekteyiz” diye konuştu. Ertaş, yüksek miktarda sermaye gerektiren altyapı projelerinin finansmanında, ‘gayrimenkul yatırım ortaklığı’ modeli alternatif bir finansman aracı olarak düzenlendiğini kaydetti.

İstanbul 42. sıraya çıktı

Ertaş, İstanbul Finans Merkezi (İFM) Projesi kapsamında gerek sermaye piyasası mevzuatında gerekse diğer eylemlerde ülke olarak yapılan çalışmaların karşılığının alındığını da söyledi. 22 Eylül’de yayınlanan finansal merkezler endeksinde geçen yıl 47. sırada olan İstanbul’un bu yıl 42. sıraya yükseldiğini aktaran Ertaş “Yeni sıralamada İstanbul Yunanistan, Polonya ve Rusya’nın da içinde bulunduğu Doğru Avrupa ve Orta Asya bölgesinde en yüksek puanı alan finansal merkez oldu. Kıta Avrupa’sında sıralamamız 12. olarak açıklandı” dedi. İstanbul’un üst sıralara tırmanmasının sevindirici olmasına rağmen Türkiye’nin dünyanın en büyük 16. ekonomisi olduğu göz önüne alındığında geldiği noktanın yeterli olmadığına dikkat çeken Ertaş, daha üst sıralara çıkabilecek potansiyele sahip olduğunu aktardı. 

62. Hükümet Programı’nda 2023 yılında İstanbul’un en önemli 10 finans merkezi arası yer almasının ilan edildiğini aktaran Ertaş “Bu hedefle uyumlu olarak İFM projesi 10. Kalkınma Planındaki 25 Öncelikli Dönüşüm Programlarından biri olarak da yer almaktadır. Bu kapsamda projeye ilişkin yeni strateji ve eylem planı ise önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşılacaktır. Eylem planı henüz resmiyet kazanmasa bile önümüzdeki dönem yapmayı planladığımız tüm çalışmalarımız İFM Projesine ve ülkemizin 2023 hedeflerine uyumlu olarak gerçekleşecektir” dedi.

Ürün çeşitliliği artacak

Ertaş İFM Projesi hedeflerine paralel olarak üç yıl içerisinde nasıl bir yol haritası izleneceğini belirleyen 2014-2016 dönemine ilişkin stratejik planın hazırlandığını belirterek “3 temel amaç altında 12 hedef ve 48 strateji belirledik. Bu çerçevede finansal ürün çeşitliliğinin artırılması, farkındalığın artırılması ve kolektif yatırım kuruluşlarının geliştirilmesi için çalışmalar yapılması hedeflenmekte” şeklinde konuştu.

32 MİLYAR TL’LİK PAZAR AÇILIYOR

Yatırım fonlarını tek bir çatı altında toplayacak Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu’nda (TEFAS) işlemler 9 Ocak 2015’de başlıyor. TEFAS’ın alım satım işlemlerine ilişkin operasyonel altyapısının Takasbank nezdinde oluşturulduğunu belirten Ertaş “Sistem testleri yapılmaktadır. Bununla birlikte, yatırım kuruluşları ve portföy yönetim şirketlerinin kendi alt yapılarını bu sisteme uyarlamaları için gerekli çalışmalar da devam etmektedir” dedi. TEFAS ile 32 milyar Türk Lirası’nı bulan yatırım fonlarının alınıp satılacağı tek bir elektronik platform oluşturuluyor. Yeni sistem ile yatırımcıya tahvil, bono, hisse senedi ve karma fonlara ilişkin tüm bilgiler tek bir merkezden sunulacak.

 

 

ETİKETLER :
Diğer İs Dünyası haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA