Hitler 'svastika'yı nasıl çaldı?

İkinci Dünya Savaşı ile dünyayı kana bulayan Nazi lideri Adolf Hitler "svastika" yı Nazi Almanyası'nın sembolü olarak seçmeden önce, bu işaret birçok kültürde "iyi şans" ve "bolluk"u" temsil ediyordu.
Bu haber 2014-10-26 11:51:47 eklenmiş ve 1321 kez görüntülenmiştir.

Hitler 'svastika'yı nasıl çaldı?

 

İkinci Dünya Savaşı ile dünyayı kana bulayan Nazi lideri Adolf Hitler "svastika" yı Nazi Almanyası'nın sembolü olarak seçmeden önce, bu işaret birçok kültürde "iyi şans" ve "bolluk"u" temsil ediyordu.

 

Güçlü bir Almanya hayali kuran ve bu nedenle İkinci Dünya Savaşı'nı başlatarak milyonlarca insanın ölümüne neden olan Nazi lideri Adolf Hitler kuracağı dünya imparatorluğunun sembolü olarak "svastika"yı seçmişti.

 

Hitler'in dünyayı kana boğması sonrasında Batı kültüründe "svastika" faşizmin sembolü olarak öne çıktı ve birçok ülkede yasaklandı. Oysa bu işaret özellikle Hint kültüründe "iyi şans" ve "bolluğu"un sembolü olarak binlerce yıl kullanıldı.

 

Hint dili Sanskritçe'de "svestika" kelimesi "iyi şans" anlamına geliyor. Sembol, Hint yarımadasında Budistler, Hindular tarafından binlerce yıl "iyilik" işareti olarak kullanıldı.

 

Asya ülkelerini ziyaret eden Batılılar "svastika"nın "iyilik" ve "bereket" getirdiğinden o kadar etkilendiler ki, ülkelerine döndüklerinde kullanmaya başladılar.

 

20. yüzyılın başlarında Batı kültürlerinde de, "svastika" bol şans getirmesi için sık sık kullanılmaya başlandı.

 

ABD'li tasarımcı Steven Heller kitabında "svastika"nın batı kültürlerinde kullanılışını ele aldı. Heller'in kitabına göre, Batı'da "svastika" sadece bol şans getirilmesi için kullanılmadı, aynı zamanda mimaride, reklamlarda ve bazı ürünlerin tasarımlarında kullanıldı.

 

Hitler bu sembolü kullanmadan önce ABD'li gazlı içecek devi Coca Cola da, "svastika"yı ürünlerinin tanıtımı için defalarca seçmişti.

 

Danimarka merkezli bira üreticisi Carlsberg de, ürünlerinin tanıtımında bu sembolü sık sık kullandı. Hatta "svastika" sembolü Birinci Dünya Savaşı'nda Amerikan ordusunun bazı birimleri tarafından, şans getirmesi için kullanıldı.

 

"Svastika"nın Batı'da en sık görülmeye başladığı yer ise, 1930'lu yılların Almanyası oldu. İktidara gelen Adolf Hitler, "svestika"yı sembolleri olarak kullanmaya başladı.

 

Ancak Hitler "svastika"yı sembol olarak seçerken belirli nedenleri vardı. Sanskritçe'de "svastika" arı ırkı temsil ediyordu.

 

19. yüzyılda Sanskritçe'den tercüme yapan Alman aydınlar, Hint ve Almanlar'ın kökeninin "asil" ve "onurlu" Arya savaşçılarına dayandığını ileri sürmüştü. Bu düşünce Nazı Almanyası'nda hızla yükselen Yahudi karşıtları tarafından benimsenmeye başlandı ve ırkçı gruplar, sembol olarak da, "svastika" yı kullanmaya başladı.

 

 

Hitler, İkinci Dünya Savaşı'ndan milyonlarca insanın ölümüne neden olunca, Nazi bayrağının sembolü olan "svestika" da 20. yüzyılın en çok nefret edilen işaretine dönüştü.

ETİKETLER :
Diğer Kultur-Sanat-Yasam haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA