KAYA İLE BOMBA GİBİ BİR RÖPARTAJ...

Yüzlerce çalışanı ile ülkemizi "A Ligi"ne taşıyan; Yurt dışında değişik firmalardan aldığı milyon dolarlık makinaları satın alırken o ülkelerde Türkiye Bayrağını göndere çektirebilen ulusal ve uluslararası bir firma Aykut Şirketler Gurubu .
Bu haber 2014-06-02 00:38:58 eklenmiş ve 1694 kez görüntülenmiştir.

KAYA İLE BOMBA GİBİ BİR RÖPARTAJ...

 

Ardahan Dernekler Federasyonu (ARDAFED) başkanlığı için adı gündeme gelen fakat kabul etmeyen Aykut Şirketler Gurubu Firmasının sahibi, Yönetim Kurulu Başkanı Aytekin Kaya'yı makamında ziyaret ettik. Kendisiyle  bir ropörtaj yaptık. Kendilerine  Ardahan Federasyonu başta olmak üzere bölge  İş ve  STK  dünyasını sorduk, konuştuk.

 

Zarfsanında içinde yer aldığı fabrikanın İki Tellideki Ana merkezini değil sadece Avcılardaki yönetim binasını Kaya ile birlikte gezdik. Gözlerimize inanamadık. Her bir katı ayrı bir dünya olan, bırakınTürkiye'yi Ortadoğu genelinde,   bir benzerini göremeyeceğimiz, kendi ham maddesini dahi kendisi üreten, gelişmiş ülkelerdeki alt yapıya sahip dünya ölçeğinde gelişmiş bir firma ile karşılaştık.

 

Binlerce metrekarelik alanlarda her katta ülkemizde başka bir örneği olmayan makinalar, yüzlerce çalışanı ile ülkemizi "A Ligi"ne taşıyan; Yurt dışında değişik firmalardan  aldığı milyon dolarlık makinaları satın alırken o ülkelerde Türkiye Bayrağını göndere çektirebilen ulusal ve uluslararası bir firma ve iş adamı profili ile Kaya'nın şahsında karşılaştık. Gurur duymamak elde değil...

 

Aykut Şirketler Gurubu Firmasının yönetim ve üretim bölümlerini gezen gören, görüntü alınmasına izin verilen  ilk basın yayın Doğu Meddya  oldu. Bize duydukları güvenden dolayı Aykut Şirketler gurubu adına sayın Kaya'ya  ve bu konuda desteklerini esirgemeyen ARDAFED eski Genel Sekreteri Fedai Öztürk'e de teşkkürü bir borç biliyoruz.

 

Yıllardır bölgemizin geri kalmasından nemalananların "nerede iş adamlarımız, akademisyenlerimiz... neden stk'larda yer almıyorlar"  diye sahtekarlıktan bağırırlarken Kaya şahsında nasıl büyük iş adamlarımızın stk'lardan soğutulmaya, uzaklaştırılmaya  çalışıldığına şahit olduk...

 

Bölge STK ve İş Dünyasını Kaya'ya sorduk.

 

DOĞU MEDYA-DOĞU HABER (DKM)- Adına Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Sit sordu. Kaya cevapladı.

 

DKM- Aytekin Kaya Kimdir, kısaca tanıyabilirmiyiz?

 

A. Kaya--  Ardahan'da 9 çocuklu ailenin en küçüğü olarak dünyaya geldi. Siyasi, sosyal, ekonomik nedenlerden İstanbula  göç ettiler. Cağaloğlu'nun kağıt piyasasında uzun yıllar çalışarak matbaacılık sektöründe boy gösterdi.

 

Aytekin Kaya 1989 yılında Cağaloğlu'nun kağıt piyasasında şirketleşen Zarfsan ve Selsan’ı satın aldı. Aykut Kağıtçılık, Aykut Basım Yayın ve Zarfsan Şirketleri olarak faaliyetlerini sürdüren Aykut Şirketler Gurubu, kendi sektöründe Türkiye’nin en önemli bankalarının, telekom kuruluşlarının zarf ve faturalarını,  Türkiye’deki zarf ve ekstralarını basarak piyasanın %70’ne hakim. 

 

1989 yılında Selsan ve Zarfsan’ı alarak Türkiyrenin enönemli firmalarından biri olmayı başaran Zarfsan,  Dünya’da onlarca  ülkeye ürün ve hizmet  ihracatı yapan Türkiye’nin en önemli  Marka şirketlerinden biri. Bu anlamda Türkiyenin en iyi alt yapı ve tesislerine sahip.  Aykut Şirketler Gurubu; “2001 Krizinde Selsan ve Zarfsan’ı alıp, 10 milyon dolarlık ek yatırım yaparak, 10 bin metrekarelik bir fabrikada birleştirdi.  Fabrikaları İkitelli’ye taşıdı. Üretim için yeni bir pazar stratejisi çizerek bankaların, telekom kuruluşlarının, kısaca çok büyük kurumsal yapıların zarf ve zarf içi ürünlerini üretiyor.

 

 

Aykut Şirketler Gurubuna ait  Zarfsan yurt dışına ihracaatının yanı sıra, iç piyasanın %70'e hakim. Şirket,  Avea, Telsim, İş Bankası, HSBC, Finansbank, Citibank, Oyakbank, DMO, dünya kupasının CD zarfları ve çok sayıda seçkin kurumların zarflarının baskılarını yaptığı  gib dünyanın birçok ülkesine de ihracaat işi yapıyor. Şirketin yıllık cirosu, 100-150  milyon arası. Aykut Şirketler Gurubunda yüzlerce insan çalışıyor. Bunların çoğunluğu Ardahanlı hemşerilerimiz.

 

Kaya, hemşeri camiamıza o kadar duyarlı ki herhangi bir vasfı olmayan birçok hemşerimizi milyon dolarlık makinaların başına geçirerek matbaacılık sektöründe onlarca uzman Ardahanlının yetişmesine, çocuklarının üniversitelerde okumlarına sebep oldu. Doğduğu yere her zaman üst düzeyde duyarlı, alt yapıdan üst yapıya Ardahan'a, Hanak'a büyük hizmetler sundu. Ortada bugünkü gibi dernekleşme yokken 1980'li yıllardan itibaren Hanak başta olmak üzere Ardahan'a her alanda yardımcı olan bu anlamda en çok taktir edilen, zamanın valilerinden mülki erkanından en çok takdir alan  iş adamlarımızdan biri. Bu hizmetlerden dolayı bugün Ardahan'ın Hanak ilçesi en iyi alt yapıya sahip ilçerden biri konumunda.

 

Yurt dışında değişik firmalardan  aldığı milyon dolarlık makinaları satın alırken o ülkelerde Türkiye Bayrağını göndere çektirebilen ulusal ve uluslararası anlamda bir dev.

 

DKM-  Sayın Kaya Karşınızda Size Karşı Rakip Olamayacak Adaylar olduğu halde Neden Aday Olmadınız?

 

DKM - Sayın Kaya Doğruyol başkanlığındaki  federasyon yönetimi Ardahan iradesi olarak size  geldi. Vaktiniz  ve koşullarınız uygun olmadığı halde madem Ardahan iradesi olarak bu görevi bize layık gördünüz Ardahan'a canım feda  dediniz ve tek  bir şartla karşımda aday çıkmazsa herkes isterse görevi üstlenirim dediniz. 

 

Birşey yapacakları yada başaracakları için değil, adım çıksın diye aday olmaya çalışanlar sizi etkilemeye çalıştılar. Yanınızda ve yakınınızda yer almak için yarışa girdiler.  Bunlara  yanımda yer alın deseydiniz büyük ihtimalle hiç biri aday olarak ortaya  çıkmayacaktı. Fakat siz kadromu kendim oluştururum dediniz... Ve göstermelik üç aday çıktı. Üç aday birleşti yine  bir liste  yapamadılar...

 

Sizin aday olmamanız üzerine üç aday çıktı, birleşti, tek liste yaptılar.  Fakat Ardahan Federasyonu traji-komik bir durum yaşadı. Üç aday'da tek tek bir yönetim listesi çıkaramadığı üçünün birleşmesinden yine bir liste oluşmadı. liste bile yapamadılar. 45 kişilik bir yönetimi yapma şanslarının olmadığı ortaya çıktı. Uyduruk yap-boz tahtasına dönen bir komedi yaşandı. Divan'ın hoşgörüsü ile bir liste oluştu...  

 

Önceden hazırlanan bir yönetim listesi, bir çalışma  olmadığı gibi tam bir rezalet yaşandı. Yap boz tahtasına çevrilen bir yönetimle karşılaştık. Yok o olmadı onun adını yazın, yok filan köyden hasanı yazın, filan dernekten memeti yazın   zoraki bir liste zoraki çoğunluğu orada olmayan listede adlarının geçtiğinden haberi olmayan bir yönetim ortaya çıktı. Daha kongre üzerinde 1-2 hafta geçmeden federasyonun Esenyurta, biryerlere taşınması gündeme geldi. Biz Doğu Medya olarak yeni yönetimin analizini " ARDAFEDE DEVRİMCİ YÖNETİM!" haberi ile yaptık. Gelişmeler bizi birebir doğrulamaya başladı, haksız çıkarmadı.

 

Bu gerçeği dile getirmemizin sebebi şu. Siz aday olsaydınız tüm yapı arkanızdaydı. Ardahan federasyonu deyim yerindeyse çağ atlayacak, bir üst merhaleye geçecekti. İstanbul'un en merkezi yerinde mülkiyete kavuşacaktı. Sizin geri çekilmenizle birlikte, arkalarında delegasyonun desteği olmayan zoraki, deyim yerinde ise uydurma-uyduruk  bir yönetim ortaya çıktı. Şayet federasyon Esenyurt, Kartal vb. bir bölgeye taşınırsa buda federasyonun iyice bitişi olacak. Bir çok dernek ayrılacak. Dernekler ayrılmasada Ardahan federasyonu tabela derneğine dönüşecek. Atıl hale gelecek. Çünkü bir ilçede birilerinin oyuncağına dönüşecek olan bir federasyonu doğal olarak Ardahanlılar sahiplenmeyecek.

 

Açıkçası bu yönlü bir gelişmenin yada tehlikenin doğacağını kongre sürecine kadar kimse öngörmedi. Federasyon kurulduğundan bu yana demirbaş eşyasından, etkinliklerine büyük oranda ihtiyaçlarını giderdiğinizi size başkanlık teklifi getirilene kadar kamuoyu basın olarak doğru dürüst kimse bilmiyordu. Bir başka deyişle Ardahan federasyonunun önemli bir stk olarak ayakları üzerinde oturması için hayati önemde destek verdiniz. Bundan dolayı bir kez daha neden aday olmadığınızı soracağız.

 

A.Kaya:  1. Bölgemizde Taktir Kültürü Yok. 2. Laftan başka icraatı olmayanların deşifrasyonu gerekiyordu.

 

Bizim için hayat ilkelerden ibarettir, mevcuttur.  Bölgemize STK'larımıza hizmet ederken asla reklam amaçlı adımızın ön plana çıkması için yapmıyoruz. Bundan dolayı kamuoyunun bizi tanımaması doğal. Önceki federasyon yönetimi Ardahan iradesi olarak bize geldi. Vaktimiz ve koşullarımız uygun olmadığı halde madem bu irade Ardahan için başkan olarak yürümemizi istiyor, bizde Ardahan için canımız feda dedik. Ve yukarda da ifade ettiğiniz gibi el birliği, gönül birliği ile kabul edilirse hizmet edeceğimizi belirttik.

 

Fakat kongre sürecinde çok ilginç durumlar yaşadık. Mevcut eski yönetim dışında Aday olmamız için ayağımıza kadar gelenler, aday olmalısınız diyenler,  birden bire karşımıza çıktılar. Çıkmakla yetinmediler. Federasyon sermayeye peşkeş çekiliyor vb. polemik üstüne polemik geliştirdiler. Hiçbir ciddi iş adamı bu tür polemiklere gelmez. O ortamı görünce yine bekleyip yeni yönetime destek sunduk. Oyumuzu verdik. Delege olarak üzerimize düşeni yaptık.

 

DKM- Yıllardır iş adamları, sermaye, akademisyen vb. nerede  neden Ardahan'a sahip çıkmıyorlar. Neden STK'larda yer almıyorlar diye avaz avaz bağıranlar, sizin gelmenizle birden bire devrimci kesilip Federasyon sermayeye peşkeş çekiliyor diye avaz avaz bağırmaya başladılar. Devrimci rolune soyunup Ardahanlıları yanıltanlar önce aday olmanız için çok uğraştılar. Fakat siz yüz vermediniz. Birden bire karşınıza çıktılar. Ne yapacaklarını, neye uğradıklarını şaşırdılar. Ama aday olsaydınız hepsini ezer geçerdiniz. Burada başka bir sebep arayabilir miyiz?

Bir başka sorumuz bunlar kendilerini size dayattıkları için mi geri çekildiniz...?

 

KAYA, DEŞİFRE OLMALARI GEREKİYORDU...

 

Kaya, kişileri baz alarak söylemiyorum ama  yıllardır Ardahan ve bölgemizde dernekler ve siyasetle oynayan laftan başka birşey üretmeyen  anlayışların  deşifre olması gerekiyordu. Bundan dolayı geri çekilmenin doğru bir tutum olacağına karar verdik. Laftan başka icraatı olmayan, toplumla oynayanların, kurumları, iş adamlarını kullanılabilir olarak görmek isteyen kurnaz ve çürütücü bir anlayış gelişmiş, sosyal medyada yedikleri lahmacuna kadar  paylaşmayı bir marifet sayan görgüsüzler türemiş, bu yönlü bir anlayış gelişmiş,  bu geri kişilik ve anlayışlar kendilerini topluma başkan, yönetici vb. çeşitli sıfatlarla dayatıyorlar, bu anlayış ve geriliğin   deşifre edilmesi gerekiyordu...

 

Diğer bölgelerde böyle bir komedi yaşanmaz. Yaşanmasına da kimse müsaade etmez. O bölgelerin en büyükleri bizim gibi elini taşın altına koyar. Ülke genelinde yapıyı, kurumsal yapılanmalarını tam anlamıyla oturturlar.  Herkes takdir eder, destek sunar. Fakat Ardahan'da gördüğümüz hizmet yerine kendini topluma dayatma, toplumsal alanı etki altına alma, kullanma ve çürütme ön plana çıkıyor. Bunların deşifre olması için geri çekilmenin en doğru tutum olduğuna inandığımız için geri çekildik.

 

Şayet böyle olumsuz bir durum yaşanmasaydı doğduğumuz yere hizmet etmek için her dernekten 1-2-3 kişi yanımıza alarak kısa zamanda Ardahan Federasyonunu diğer bölgeleri birçok konuda aşan bir konuma getirmeyi amaçladık.

 

DKM - Teklif geldiğinde STK'larda Yeniden Görev Almayı Düşünürmüsünüz...?

DKM- Bölgemizde özellikle Ak Parti iktidarında birçok alanda olduğu gibi ekonomik alanda da Devrim niteliğinde gelişmeler oldu. Bölgelerin ihtiyaçlarına binaen kalkınma ajansları kuruldu. Bu ajanslardan biri de Kuzeydoğu Anadolu'da Kars-Ardahan-Iğdır ve Ağrı'yı da kapsayan SERKA Ajansı adıyla kuruldu.

Serka'yı baz alarak bölgemizde Kars-Ardahan-Iğdır İşadamları Derneği (KAİSİAD) kuruldu. Bu yada benzeri bir kurumun yönetiminde yada herhangi bir yerinde yer almayı düşünüyormusunuz...?

 

KAYA, KAİSİAD DAHA SERKA BÖLGESİNE TAM NUFUS EDEMEDİ...

 

A. Kaya: Aslında bu konularda fikir beyan etmek istemiyorum. İş adamları ve STK boyutunda basın olarak Doğu Medya olarak mükemmel bir strateji izliyorsunuz. İstanbulu tarayıp herkesi birbiriyle buluşturmayı büyük oranda başardınız.  Bu büyük bir emek. Bundan dolayı İş, Siyaset ve STK lar açısından çok önemli bir konumdasınız...

 

Kaisiad son yıllarda bölgemizin görebileceği en önemli, en stratejik iş dünyası kurumu olarak ortaya çıktı. Etkinlikleri tek kelime ile mükemmel. Ama biraz daha gelişmesi olgunlaşması ve Serka  bölgesini tümüyle kuşatması, kapsaması gerektiğine inananlardanım.  Tüm etkinliklerine sonuna kadar destek oluyoruz, olacağız. İçinde yer alacağız. Ama yönetim vb. bir durumu, görev almayı bu aşamada  düşünmüyoruz.

 

Bir soru daha sorarak roportajı bitirmek istiyoruz- Teklif Gelirse Ardahan Federasyonuna Yeniden Başkan Adayı Olmayı Düşünürmüsünüz...

 

DKM - Bugün Beykozdan Gebzeye, Sarıyerden Büyükçekmeceye yoğun bir Ardahan Nüfusu var.  Ardahanlılar  Federasyon için Merkezi tek yerin Şişli-Mecidiyeköy civarı olduğunda hemfikir. Ardahan Dernekler Federasyonu yeni yönetimi şimdiden sağa sola çekilmeye ve çürütülmeye başlandı. Şayet merkezden koparılırsa federasyonun bitmesi, tabelaya dönüşmesi sözkonusu. Federasyon sizinle birlikte mülkiyete ve kurumsallığa kavuşacaktı. Ama şu andaki mevcut yönetime baktığımızda mülkiyet sorununu çözme bir yana giderek merkezden kopma, tabelaya dönüşme tehlikesi başgösteren bir yapılanma gelişiyor. İnşallah yanılırız ama çöküntüye geçen bir federasyon durumu ortaya çıkıyor.

Farazi konuşuyorum böyle bir çöküşün engellenmesi için mevcut yönetim size gelse, yeniden başkan olmanız  teklif edilirse tutumunuz ne olur...

 

 

KAYA, GELERİN BAŞARACAĞINA İNANIYORUM...

 

Kaya, Federasyonla ilgili merkezi yer tespitiniz çok doğru bir tesbit. Zaten projelerimiz arasında ilk projemizdi. İlk icraatımız bu merkezi bölgede Federasyonu kurumsallaştırıp, mülkiyete kavuşturmak olacaktı.

 

Ama ben Yaşar geler Başkanlığındaki yönetimin başarılı olacağına en azından ufakta olsa Şişli-Mecidiyeköy civarında Ardahanlılara bir bina kazandıracaklarına, federasyonu sağa -sola çekip bitirmeyeceklerine  inanıyorum. Dediğiniz yönde olumsuz gelişmeler olursa bu bizi üzer. Bizde farazi söyleyelim öyle bir durum gelişirse onuda o zaman değerlendirir, oturur konuşur, fikrimizi söyleriz...

 

Yusuf Sit/ Doğu medya-Doğu Haber/istanbul

 

Aykut Şirketler Gurubu, firma hakkında tüm görseller v.b detaylı bilgi için linke  tıklayınız.

http://www.dkmmedyatv.com/firma/66/aykut-sirketler-gurubu.html

 

 

 

ETİKETLER :
Diğer RÖPORTAJ haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Doğu Haber-Doğu Medya-Doğu Kültür Gazetesi
© Copyright 2013 Dogu Medya -Dogukultur. Tüm hakları saklıdır. Dkm Medya
DKM MEDYA GROUP -1
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
DKM MEDYA GROUP-2
TÜRKİYE-BÖLGE, FİRMALAR- İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA
SERHAT HABERLER
BAĞLANTILARIMIZ
STK-İŞ DÜNYASI MESAJLAR
STK-DERNEKLER
FİRMALAR-İŞ DÜNYASI
DOĞU KÜLTÜR MEDYA